Coverbillede til temaartikel undgå tomheden efter en god bog

Tema / Undgå tomheden efter en god bog

Du kender det sikkert godt - du har lige slugt en god lydbog, mens du har ordnet weekendens havearbejde. Timerne er fløjet afsted, og inden du fik set dig om, var du færdig med både lydbog og havearbejde. Og selvom det selvfølgelig er dejligt at kunne krydse havearbejdet af to-do listen, står du alligevel tilbage med en følelse af tomhed. For bogen er jo slut. Hvad skal du nu få resten af søndagen til at gå med? Der er også en stor kurv med vasketøj, der skriger på at blive tømt, men ikke flere timer tilbage i lydbogen.

 

Nogle af de bedste læseoplevelser jeg har haft, er dem, hvor forfatteren har formået at skabe nogle troværdige og helstøbte karakterer, som jeg enten har kunnet spejle mig i eller blive fascineret af. Men det betyder til gengæld også, at det kan føles ret barskt pludselig at skulle sige ”farvel” til en bogs karakterer, når man været i selskab med dem i flere timer. Sådan havde jeg det i hvert fald, da jeg var færdig med den syvende og sidste Harry Potter-bog.  

 

Heldigvis findes der flere midler til at kurere de værste ”post læse-blues”. Den mest oplagte kur er selvfølgelig at læse eller lytte til bogen igen og igen. Guderne skal vide, jeg har læst og set Harry Potter-serien et utal af gange for at genopleve J.K. Rowlings magiske univers!

 

Men nogle gange er det bare ikke nok. Nogle gange har man brug for at dykke endnu længere ned i forfatterskabet og bogens univers. Og her er podcasts den perfekte medicin. Podcasts giver dig mulighed for at nørde et helt specifikt emne, en helt særlig historie eller f.eks. et forfatterskab eller værk.

 

Herunder har jeg samlet tre af mine favoritpodcasts, som du kan matche med en læseoplevelse, og længere nede finder du endnu flere bøger, du kan matche med podcasts.

 

Jane Eyre og Stormfulde højderAlt om Brontë-søstrene:

En af mine favoritklassikere er uden tvivl Charlotte Brontës Jane Eyre. Jeg er vild med de gotiske elementer i fortællingen og de passionerede dialoger mellem Jane og Mr. Rochester. Knap så begejstret var jeg for den ellers elskede klassiker Stormfulde højder, som ikke kunne leve op til mine lidt for høje forventninger. Alligevel synes jeg, det er interessant, hvordan jeg kunne have to så vidt forskellige læseoplevelser med de to Brontë-søstre. I podcastserien Alt om Brontë-søstrene finder du både et afsnit om Jane Eyre og et om Stormfulde højder. Serien centrerer sig om de tre søstres liv og forfatterskab og er uden tvivl et ”must listen” for enhver fan af Brontë-søstrene.

 

 

Gift og AnsigterneEn vandring i Toves univers:

Tove Ditlevsen er en af de forfattere, hvis ord og skildringer altid bider sig ekstra fast i mig. Hun har en helt unik evne til at formidle menneskets psyke og bevidsthed, hvilket hun i særlig grad beviser i romanen Ansigterne, der i førsteperson beskriver en kvindes oplevelse med psykisk sygdom og indlæggelse på en psykiatrisk afdeling. Gift er en erindringsbog over Tove Ditlevsens liv og handler både om den ”gift”, hun fylder sig selv med i forsøget på at flygte fra tilværelsens ubærlighed, og de mænd hun gifter sig med og sidenhen bliver skilt fra. Hvis du har læst Gift, er podcasten Tove Ditlevsen - en vandring i Toves univers en helt naturlig forlængelse af den læseoplevelse – og hvis du generelt er betaget af Tove Ditlevsens liv og forfatterskab.  

 

 

Planen  – Tid til bøger, Morten Pape: bare en dreng med briller fra Urbanplanen

Jeg har stadig til gode at give mig i kast med Morten Papes forfatterskab. Men efter at have lyttet til podcastafsnittet Morten Pape: bare en dreng med briller fra Urbanplanen i serien Tid til bøger, skal jeg helt sikkert i gang med både Planen og Guds bedste børn, og på den måde kan litteraturpodcasts selvfølgelig også inspirere til endnu mere læsning.  

 

God læse- og lyttelyst!