Tema / 100 års boksning i USA - når sport ændrer historien

I Guds eget land elsker de boksning – og ikke mindst de store historier, der hører til om stjerner og tragiske skæbner. Men hvem skulle have troet, at en gennemgang af boksesporten kunne være med til at fortælle hvordan supermagten USA igennem det 20. århundrede er blevet formet af kultur, politik, samfund og ikke mindst boksesporten?

 

Det er lige netop dén fortælling, Jonas Sølberg og Simon Østergaard Chievitz maler et billede af i deres nye podcastserie 100 års boksning i USA. Igennem 10 episoder – én episode til hvert årti – snakker og fortæller de om de største begivenheder, der har fundet sted. Tempoet er roligt og afslappet, mens de to værter veksler mellem skarp analyse, historisk viden og medrivende underholdning, hvor alle kan være med.

 

Du kan blandt andet høre, hvordan afroamerikanske Jack Johnson i 1910'erne udfordrede Amerikas racehierarki ved at være verdens bedste bokser, mens 1940'erne byder på en legendarisk rivalisering mellem ”Sugar” Ray Robinson og Jake ”The Raging Bull” Lamotta. Du kan også høre, hvorfor Sylvester Stallones ikoniske filmbokser, Rocky, blev et symbol på Koldkrigens kamp mod kommunisterne, alt i mens den italienske mafia skiftede Depressionens alkoholforbud ud med matchfixing og lyssky boksestjerner.

 

Så tag med på en historisk rejse, hvor du kommer helt tæt på blodet, svedet og tårerne, som boksesportens mange kampe har afgivet. Alt dette sker i 100 års boksning i USA.