Tema / Grønland i litteraturen

Grønland er for alvor kommet i fokus indenfor litteraturen de seneste år og hvad end du er til kølige krimier om klimakonflikter, spændende faglitteratur eller nogle af de nye grønlandske stemmer, skjuler der sig uforglemmelige historier i det grønlandske urfjeld.

 

Et oplagt sted at starte er med Niviaq Korneliussen, som sidste år modtog Nordisk råds litteraturpris for sin roman Blomsterdalen. Romanen begejstrede juryen med sin levende intensitet og smukke, men rå fortælling om kærlighed, venskab og grønlændernes liv og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet. Korneliussen har tidligere udgivet Homo sapienne, som handler om 5 grønlandske unge, opbrud, seksualitet og søgen efter identitet og kærlighed.

 

Arktiske krimier

De seneste år er der også udgivet en lang række krimier, der udspiller sig i Grønland. Ligesom mange andre, fokuserer de især på den globale opvarmning og det internationale kapløb om råstofferne i Arktis. En af disse forfattere er Mads Peder Nordbo, hvis Nuuk noir-krimi Pigen uden hud varmt kan anbefales. Også krimi- og spændingsforfattere som Rune Stefansson med Den sidste Olie, Hans Jakob Helms Hvis du fløjter efter nordlyset, og Robert Zola Christensen med Is i blodet er nogle af dem, der de seneste år har interesseret sig for Grønlands klima og internationale geopolitiske konflikter om råstoffer i undergrunden.

 

Årets historiske bog

Anne Kirstine Hermann vandt i marts 2022 prisen for Årets Historiske Bog 2021 med sin Imperiets børn: da Danmark vildledte FN og Grønland for at beholde sin sidste koloni. Bogen går i dybden med, hvordan Danmark endte med at beholde Grønland som koloni, selvom FN efter Anden Verdenskrig pålagde alle kolonimagter at give deres kolonier selvstændigheden tilbage. Det er måske en af de modigste historiske bøger, der er skrevet i lang tid. Den går direkte i flæsket på et af de mørkeste kapitler i danmarkshistorien, men hele tiden på en sober og veldokumenteret måde.

 

Kort sagt er der masser af viden, fiktion og underholdning at hente i litteraturen, hvis man interesserer sig for Grønland. Herunder har vi samlet endnu flere titler, du kan kaste dig over.

 

God læselyst!