Overvægt er på vej til at blive verdens største sundhedsproblem. De officielle kostråd har vist sig ikke at holde. Udbuddet af slankekure er enormt og forvirrende. Noget er ved at gå helt galt.
I denne bog rydder Tor Nørretranders op i vores viden om mad og overvægt. Stoffet i os skiftes hele tiden ud. Men vores krop kan sagtens regulere sin egen vægt. Hvis vi får den mad vi biologisk set er udviklet til at spise.
Men gennem 10.000 år har mennesker forandret føden i en retning, som vi ikke længere kan tåle. Vi bliver for tykke. Ved at lære om vores historie kan vi finde en vej ud af den overvægtige verden.
MENNESKEFØDE er et fobløffende stykke samfundshistorie. Det er samtidig en munter og madglad vejviser tilbage til normalvægten.
MENNESKEFØDE er oprindeligt udgivet i 2005.
Om at forstå de fysiske, biologiske og sociale principper bag en kostomlægning, der fører til at normale mennesker kan tabe sig og blive glade for deres mad
Anmeldelse:
Lektørudtalelse
Med sin nye velskrevne bog har Tor Nørretranders atter sat gang i den offentlige debat. Menneskeføde handler om kost og ernæring i en historisk, kulturel og fysisk sammenhæng, og konklusionen er, at de officielle kostråd er forældede og ikke holder mange meter - de bygger ikke på videnskabelighed, men på skøn, myter og fejlfortolkninger. Vi skal helt væk fra at spise stivelse (kartofler, ris, pasta, brød og kornprodukter), sukker og dyrefedt. Til gengæld er det i orden med en tilpasset stenalderkost, dvs. masser af grøntsager, frugt, kød, fisk, æg og mager mælk. Veloplagt og ad overraskende stier fører Nørretranders os gennem en overvægtig verden, hvor årtusinders fejludvikling af føden har gjort os ude af stand til at tåle og omsætte den. Menneskeføde bygger på Nørretranders' egne erfaringer med at tabe sig, men er ikke en decideret slankebog med opskrifter og kalorietabeller. Bogen vil givetvis ikke hitte hos Ernæringsrådet, men temmelig sikkert på bibliotekerne (dels har Nørretranders en stor læserkreds, og dels er emnet interessant - tænk bare på de seneste års efterspørgsel på bøger om det glykæmiske indeks, South Beach-kuren og ikke mindst Dr. Atkins). Grundige noter og fyldige litteraturhenvisninger