Tema / 11. september

I dag er det 15 år siden, at verden ændrede sig. 

Vi ser tilbage på terrorangrebet mod USA i 2001, som varslede et dystert kapitel i forholdet mellem Vesten og Mellemøsten.

De fleste kan huske, hvad de lavede, da de fik at vide, at fire fly var blevet kapret og to styrtet ind i World Trade Center i New York. Selv husker jeg tydeligt, at jeg skulle mødes med en veninde nede på hjørnet - vi skulle i svømmehallen - og det første hun sagde var "har du hørt, hvad der er sket?". Jeg var 14 år, og jeg tror ikke helt alvoren gik op for mig, før jeg kom hjem og så min far sidde foran fjernsynet og ryste fortvivlet på hovedet. På en måde havde verden ændret sig, men dengang for 15 år siden var det svært at forholde sig til, hvad det egentlig betød.

Måske derfor har jeg altid følt mig tiltrukket af bøger, hvis tema kredser om den 11. september. De forskellige synsvinkler og holdninger, og de mange liv, der blev forandret på få timer giver mulighed for at bearbejde og begribe de uforståelige. En af de stærkeste bøger i denne sammenhæng er Jonathan Safran Foers roman "Ekstremt højt og utrolig tæt på". Den er fortalt fra en autistisk drengs synsvinkel og giver et meget præcist billede af, hvordan et barn kæmper for at forstå, hvad der skete den 11. spetember, da hans liv lige pludselig blev forandret for altid.  Også Jonathan Franzens roman "Frihed" kan jeg varmt anbefale. Begge bøger kan lånes her på eReolen som lydbøger.

   

Herunder er et par andre bøger om den 11. september, som jeg kan anbefale. Romanen "Da Gud var en kanin" er også en af mine all time favorites, og selvom hændelsen den 11. september ikke fylder meget i selve bogen, giver den et omslag i fortællingen, som viser sig at være afgørende.

/ Emma, redaktør på eReolen