Tema / Årets læseoplevelser

De sidste uger af 2016 vil eReolens redaktion anbefale de bøger, der har givet dem årets bedste læseoplevelser. I denne uge er det Dagmar, der anbefaler:

 

Året er ved at gå på hæld, og det er på tide at gøre status. Så selvom det er svært, peger jeg her på nogle af de bøger fra eReolen, der har gjort størst indtryk på mig i år.

 

”Harpiks”: Livet på Hovedet

Dystert, uhyggeligt, sært og humoristisk. Jeg kom hele følelsesregistret igennem, da jeg for nylig læste Ane Riels ”Harpiks”. Bogen er en lille fortælling om en dysfunktionel familie på den nordligste del af en lille ø, kaldet Hovedet. De hårrejsende begivenheder følges især fra pigen Livs perspektiv – f.eks. når vi indledningsvist hører om familiens jul, hvor farmor bliver slået ihjel, og hvor juletræet hænger ned fra loftet, fordi husets enorme mængder af ting og tyvegods ikke levner plads andre steder. Så er stilen ligesom lagt i denne barske historie, hvor groteske scenarier bliver fortalt i en så naiv logisk tone, at man som læser får sat alt på hovedet.

Jeg hørte bogen som lydbog, hvor skuespiller Henrik Kofoed læser historien op på en tilpas langsom og indlevende måde, som giver plads til sprogets fine, melankolske rytme og melodiske intensitet. Den findes også som e-bog på siden. Læs den og hør en pudsig og vild historie om ø-liv, harpiks og tyvetogter.

 

”Ud og stjæle heste”: Stilfærdig kredsen

Denne lille bog af Per Petterson dannede et perfekt soundtrack til min november måned. Den langsomme, eftertænksomme fortælling, hvor fortid og nutid flettes ind af hinanden med udgangspunkt i den pensionerede Trond Sander. Efter et forlist ægteskab er han er flyttet ind i en gammel hytte ved en norsk indsø, og med sin hund som eneste selskab lever han livet fortættet og omhyggeligt. I sin afdæmpede færden rundt huset og skoven bølger erindringerne frem og tilbage, så fortiden – særligt en sommer i Tronds ungdom – langsomt og i brudstykker afdækkes som et andet krimiplot om svigt, fædre, venskab og kærlighed. Bogen kan findes på eReolen både som e-bog og lydbog. Lydbogen er oplæst af Hans Henrik Clemensen med den nøgterne, lavmælte tone, som bogen lægger op til. 

 

    

”The colorless Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage”: Ultrajapansk historie om venskab

Jeg er ikke meget for at indrømme det, men Hariku Murakami har længe fyldt en del i min sortlitterære samvittighed. Så da jeg i sommer læste historien om den farveløse Tzukuru Tazaki, var det første gang, jeg læste ham. Pinligt! Men det var bestemt ikke sidste gang! Ud over at plottet er virkelig godt skruet sammen, giver den et ret fint og sjovt indblik i den japanske kultur og generthed. Ydmyghed og fortrængning har været styrende gennem hele Tzukurus liv, og først sidst i 40’erne går det op for ham, at der er sager fra hans fortid, han bliver nødt til at udforske og se i øjnene. I den virkelig velkomponerede fortælling fortæller Murakami på sin stilfærdige, indsigtsfulde og underspillede måde om identitet, kærlighed og venskab og især om at blive svigtet af dem, man har allerkærest. Jeg læste bogen på engelsk på eReolen Global, hvor den ligger som både e-bog og lydbog, men den ligger også på dansk på eReolen.

/Dagmar