Tema / Ærligt, direkte og sårbart

I denne uge kom en ganske særlig udgivelse på markedet. Den amerikanske forfatter, skuespiller, instruktør og feminist Lena Dunham, som er en af de kvinder, jeg beundrer allermest, udgav et udsnit af sin dagbog, som hun har skrevet for ti år siden. Bogen, som er på bare 56 sider, har titlen "Is it evil not to be sure?" og blev udsolgt på under et døgn. Bogens indtjening går til mentorprogrammet "Girls write now"

Lena Dunham, som er kendt for tv-serien "Girls" har tidligere udgivet romanen "Not that kind of girl", som er en af de mest inteligente og velskrevede romaner, jeg har læst i år. Den kan lånes på eReolen Global, hvor der godt nok er en kort reservationskø, men tro mig - den bog er værd at vente på! Lena  Dunham skriver direkte, ærligt, sårbart og fuld af selvironi og humor. Hun gør oprør mod alle idealer for, hvordan man skal opføre sig, se ud og føle - til stor lettelse for læseren. Hun lader læseren komme helt ind under huden og få indsigt i alle hendes neuroser og dårlige sider. Noget af det samme kan man se i det, man kalder bekendelseslitteratur herhjemme. Forfatterne smider facaden og viser alt det pinlige, usympatiske og tåbelige frem istedet for at stille sig selv i et godt, opbyggeligt lys. Og nej, selvfølgelig kan man ikke vide, hvad der er virkeligt fra forfatterens liv, og hvad der er fiktion - det er det skjold, forfatterne trods alt stadig har at beskytte sig bag. Men den oplevelse læseren får, er en oplevelse af at blive lukket ind. Her har jeg fundet et par bøger frem, som giver lidt samme oplevelse.

I sine dagbogsoptegnelser fra 1931-1932 fortæller Anaïs Nin om sit private liv - især forholdet til Henry Miller og hans kone June. En intim fortælling om kærlighed, passion, bedrag og seksualitet fortalt uden filter. 

To danske forfattere, som også skriver på en måde, så læseren føler sig lukket helt ind i intimsfæren, er Asta Olivia Nordenhof og Hanne Højgaard Viemose. Jeg har vist tidligere anbefalet bogen "Mado" (som forresten er nomineret til Blixenprisen), men har du endnu ikke læst den, så gør det lige.  Hanne Højgaard Viemose fortæller bl.a. om at blive væk fra sig selv og om at være utilstrækkelig som mor uden at tage hensyn til tabuer og ting, man ikke må sige eller føle. Det er både humoristisk og hård læsning. Er man mest til det humoristiske, så skal man måske i stedet vælge en bog som "PS. Trænger til flødeskum (og diller)". Den er skrevet af Jeanett Veronica Hindberg, også kendt som Bitterfissen Bethany, og er en satirisk dagbog over hendes eget liv. Kunne du godt lide "Nynnes dagbog", så vil du også synes om denne bog.