Tema / Agatha Christie - Queen of crime

I forbindelse med vores krimitema stiller vi her skarpt på en af krimigenrens helt store bestsellere, nemlig den engelske forfatter Agatha Christie, som bl.a. står bag de to legendariske detektiver, Miss Marple og Hercule Poirot.

Når du læser en af Agatha Christies kriminalromaner, får du en helt særlig oplevelse af at være sendt på feltarbejde i et gammelt England, hvor alt fra herskab og tjenestefolk, excentrikere, eventyrere, kunstnere og politifolk leverer hverdagsdramaer på eksotiske feriesteder ved Middelhavet, arkæologiske udgravninger i Mellemøsten eller på mere eller mindre velholdte landsteder og præstegårde rundt om i pittoreske engelske rammer.

Den klassiske engelske krimi har med sine skabelonagtige træk en forudsigelighed og en verdensfjernhed, som gør, at man ved præcis, hvad man kan forvente, og at man aldrig med en Christie-bog skuffer den forventning. Hverken rammerne, detektiver eller de andre karakterer har ret meget at gøre med den verden og de krimifortællinger, vi kender i dag. Men, måske er det netop derfor, at Agatha Christies bøger stadig kan læses. Jeg har selv slugt en stor del af bøgerne, og hver gang med en forventning og en følelse af at være i selskab med gamle venner.

To markante detektiver
Agatha Christie opfandt med Miss Marple og Hercule Poirot to af detektivgenrens mest fascinerende og toneangivende skikkelser. Herunder kan du måske blive klogere på, om du er mest til serien med den belgiske detektiv Hercule Poirot som hovedpersonen eller den med den engelske gamle dame, Miss Jane Marple. De fører nemlig hver deres karakteristiske opklaringsstil.

Min egen favorit, Miss Jane Marple, slår sine naive flæsede gammeldame-folder i den lille fiktive britiske landsby St. Mary Mead. Hun er en ældre, spinkel kvinde, som bruger tiden på at sladre med landsbyens damer, drikke te, rode i sin have og strikke – alt sammen sysler, som kommer til at fungere som påskud for at udspionere på livet løs. Netop denne tilsyneladende uskyldige og enfoldige fremtræden og evnen til at falde fuldstændig i et med baggrunden gør Miss Marple særligt effektiv i hendes detektivarbejde. I kraft af sin sociale rolle som en gammel ubetydelig sladretante kan hendes intelligens og skarpe iagttagelsesevne få frit løb. Der er ikke meget, som går Miss Marples livs- og menneskekloge næse forbi, når hun temmelig ofte - helt tilfældigt - er i nærheden, når et mord bliver begået. Et af de typiske træk for Miss Marples opklaringsstil er, at hun (og den politiofficer, hvis opklaringsarbejde hun blander sig i) ofte må sætte en fælde for gerningsmanden for at skaffe en tilståelse.

Miss Marple dukkede første gang op i 1927 i novellen The Tuesday Night Club (en af The Thirteen Problems novellesamlingen) og var første gang romanhovedperson i "The Murder at the Vicarage" fra 1930. Hun har siden været hovedperson i 12 romaner og 20 noveller.

I modsætning til Miss Marple er Hercule Poirot den forfængelige, pertentlige og arrogante frankofile belgiske detektiv, der går i skræddersyede jakkesæt og gør meget ud af at vedligeholde sit sparsomme, men sirligt arrangerede hår og sin smukt cykelstyrssnoede moustache. Ligesom med Miss Marple har folk det også med at undervurdere Poirot. Både fordi han er udlænding, taler med accent, og fordi han med jævne mellemrum får de engelske talemåder galt i halsen. Derudover er han temmelig excentrisk. Men det skal man ikke lade sig narre af, for Poirot har en helt usædvanlig veludviklet logisk sans, som ses bl.a. i hans oversystematiske livsførelse og usædvanlige evne til at opklare forbrydelser, som politiet fejlfortolker. Poirot har desuden en aldeles teatralsk side, som gerne viser sig i slutningen af historierne, når han har opklaret en forbrydelse og samler alle sagens involverede parter – inklusive politiet – for på dramatisk vis at gennemgå sagen og de mistænkte én for én, indtil han afslører, hvem den skyldige er.

Poirot er helten i intet mindre end 33 romaner og 53 noveller af Christie. Han dukker første gang op i The Mysterious Affair at Styles fra 1921, hvor hans ven løjtnant Hastings introducerer ham i opklaringsarbejdet på en sag. Den samme Hastings kommer siden til at fungere som Poirots assistent, på samme måde som Mr. Watson gør for Sherlock Holmes nogle årtier tidligere.

I Agatha Christies krimier er der spænding til sidste linje, og det er altid svært, for ikke at sige umuligt, at regne ud, hvem forbryderen er. Men derfor er det altid sjovt at gætte med alligevel – også selvom man som regel rammer (helt) ved siden af.

Personligt har jeg selv haft meget fornøjelse af at læse de ærkeengelske Marple-bøger på engelsk. En af mine personlige favoritter er "Betrams hotel", som i et meget selvbevidst metalag i fortællingen gør grin med den nostalgiske stil og fremstillingsform, romanen er en del af. Har du samme kærlighed for at læse engelske bøger på originalsproget, så kan du finde en masse af Christies bøger på vores engelske site eReolen Global.

Ellers kan du gå på opdagelse i hele det store Agatha Christie-katalog på eReolen. De kan lånes både som lyd- og e-bøger.


/Heidi, eReolen