Tema / Barske ungdomsromaner

Ikke alle ungdomsromaner handler om uskyldig kærlighed og sommerfugle i maven. Mange tager fat på mere alvorlige temaer. En af disse bøger er "Voxeværk", som er skrevet af Sulaima Hind og handler om den hårde del af de unge BZ- og punkmiljøer i København i 1980’erne og 90’erne. Bogen er baseret på forfatterens egne oplevelser som ung hjemløs i undergrundsmiljøet.  

"Voxeværk" er fortalt af en ung kvindelig jeg-fortæller, som ikke føler sig hjemme i samfundet, men finder et frirum i det hårde BZ- og punkmiljø i København. Her finder hun et sted at høre til, men hun oplever også skyggesiderne det hårde gadefællesskab, som er præget af misbrug og vold.    

"Voxeværk" en kort og overskuelig bog, men på indholdssiden er det en hård omgang. Romanen fortæller om en ungdom, som er præget af misbrug, overgreb og ensomhed, men den fortæller også om en pige, der trods tilværelsens slag ikke lader sig kue. Selvom hun gang på gang træffer ødelæggende valg, som sætter hende uden for samfundet, så har hun en klar holdning til dette samfund, hvilket bliver en mulig vej ud af sumpen.

I "Voxeværk" står hovedpersonen overfor nogle helt andre og mere voldsomme problemer, end dem de fleste andre tumler med i vores ungdom. Ikke desto mindre er der almengyldige følelser på spil, som de fleste unge kan identificere sig med, og det er netop romanens styrke. Selvom romanen beskriver en livsstil, som (forhåbentlig) er fremmed for de fleste, så vækker den også genkendelse i følelsen af på en gang at være ung, usikker og ensom, men også vild og fuld af ukuelig livsvilje. Derfor er romanen stadig aktuel. Jeg slugte "Voxeværk" råt, og både som helt ung og lidt ældre fik jeg spænding og mulighed for indlevelse fra første til sidste side.

Læsere og lyttere, som kan lide at blive konfronteret med den hårde og mere aggressive del af unges virkelighed, vil måske også kunne lide disse romaner i Young Adult-genren:

"Min fucking familie" af Ina Bruhn. Romanen handler om Christoffer, som er døbt Nina og født i en pigekrop. Han er fuld af had til sig selv og sine omgivelser – særligt familien, som under den polerede overflade er præget af magtspil og hemmeligheder. Et mord får facaden til at krakelere og afsløringen af de mange hemmeligheder giver Christoffer ny styrke og mod på livet.

"Min Smukke taber" af Thorstein Thomsen. Romanen handler om identitet, selvværd og kærlighed oplevet af jeg-fortælleren Mille. Mille kæmper med en svag mor, en ondskabsfuld stedfar og en kæreste, som udnytter hende. I mødet med Lule finder Mille sig selv og sin egen vej gennem prøvelserne i provinsen.

"Stilleleg" af Julie Clausen. Romanen handler om Jonathan, som kæmper med problemer i en dysfunktionel familie og en ubearbejdet skyldfølelse og sorg over sin brors dødsfald i en trafikulykke. Skolen interesserer ham ikke, men pigerne har han har styr på. Da han med et væddemål beslutter sig for at score Sara, møder han en stærk og inspirerende modpol, som går op i skolen og har planer med sit liv.

"Eddus Drager" af Lise Bidstrup. Romanen finder sted i Rio de Janeiro og beskriver en anderledes barsk ungdom, som ligger langt fra den danske. 15-årrige Eddus er god til at flyve med drage og drømmer om et nyt og lettere liv for ham og kæresten Paula. Hans evner for drageflyvning får ham viklet ind i bandemiljøet og en hverdag af med vold, narko, korruption og sex.