Tema / Biografier i biografen

Historier om virkelige personer er blevet moderne herhjemme. Det sætter sit aftryk i antallet af biografier, reality-dokumentarer, autofiktioner og nu også i de såkaldte bio-pics, hvor biografisk stof forvandles til medrivende dramaer på det hvide lærred.

 

I 2017 kunne Ole Bornedal afsløre, at han var begyndt på en film om dansk popmusiks frække dreng, John Mogensen, med Rasmus Bjerg i hovedrollen. I sidste uge kom det frem, at også producenten Kim Magnusson er i fuld gang med både film og tv-serie om den danske entertainer Victor Borge. Kort efter afslørede Jyllands-Posten, at Jacob Wendt Jensen har solgt filmrettighederne til sin bog ”Victor Borge – Mennesket bag smilet”. Med filmen ”Den bedste mand” står Mikkel Serup over for en film om bokseren Jørgen ’Gamle’ Hansen med Mikkel Boe Følsgaard i hovedrollen.

 

Og alle sammen er de en del af den bølge af ”bio-pics”, som de seneste år er strømmet ud af biograferne. Strømmen skyldes ifølge Politikens Kim Skotte tidens umættelige appetit på virkelighed og virkelige personer. Genren havde ifølge ham sit moderne gennembrud i 2011 med Martin Zandvliets ”Dirch” om de folkekære komikere Dirch Passer og Kjeld Petersen. I årene efter har mange film omhandlet virkeligheden – men i tryg afstand fra nutiden, f.eks. med film som ”Hvidstengruppen”, ”En kongelig affære” og ”Marie Krøyer”. Også DR1's serie "Øgendahl og de store forfattere" brugte den biografiske vinkel til at nærme sig litteraturen. Her kunne man bl.a. møde H. C. Andersen, Dan Turell og Karen Blixen.

 

Men efterhånden rykker de tættere og tættere på. Berøringsangsten over for virkelighedens nulevende eller efterkommere er nemlig blevet mindre, skriver Politiken i denne uge. Siden er bl.a. filmen "Tarok", Christopher Boes udlægning af historien om Spies og Glistrup samt Christina Rosendahls portræt af ”Idealisten” og journalisten Poul Brink kommet til. Og her lød startskuddet på debatten om sandhed og fiktion. Det kan nemlig både være en guldgrube og en faldgrube at genfortælle virkeligheden på film, forklarede han til P1 Morgen (program fra 2017):

 

Når det handler om virkelige personer, har mange mennesker en mening om, hvordan deres liv var. Når man laver en bio-pic, fortæller man ikke sandheden, men vinkler det og laver et drama ud af det. Udfordringen er, at det ikke altid vil ligne særlig meget det rigtige liv, men være en særlig vinkling af det,” sagde han.

 

Her har jeg fundet en række af de biografier, der er blevet filmatiseret. For der ER spændende dramaer skjult i biograf(i)erne verden. De fleste af bøgerne findes som både e-bøger og lydbøger.