Tema / Den udødelige Sherlock Holmes

Som barn tyggede jeg mig muntert igennem skolebibliotekets samling af Sherlock Holmes-bøger, hvis bagsider var forsynet med et interessant slogan: "Sherlock Holmes er udødelig... for han har aldrig levet!"

Det gælder selvfølgelig de fleste romankarakterer, men udsagnet er måske særligt sigende for Sherlock Holmes. På den ene side bebor han et realistisk, beskidt, industrialiseret London i slutningen af 1800-tallet, hvor han residerer i Baker Street 221B. På den anden side er Sherlock en fri fantasi over den naturvidenskabelige metode, og både hans observationer og logiske deduktioners magt ligner ofte en parodi.

Sherlock Holmes-serien rummer spænding, uhygge, gru og seriøse mordgåder, men humor er også et gennemgående element. Det er i høj grad Dr. Watson-karakteren, der som en almindelig samfundsborger tjener til at understrege Holmes' excentricitet.

"Elementært, min kære Watson" - med denne type replik indleder Sherlock mange omfattende monologer, der med udgangspunkt i banale observationer optrevler alverdens forbrydelser. Men Sherlocks forklaringer er aldrig elementære. Tværtimod er der ingen grænser for, hvor komplekse Sherlocks ufejlbarlige ræsonnementer kan være.

Historierne om Sherlock Holmes er fortolket i et væld af spillefilm og tv-serier, og han regnes for verdens mest berømte detektiv. Men selvom en novellesamling fra det 19. århundrede måske kan lyde støvet i sammenligning med en Netflix-serie med Benedict Cumberbatch, så er der masser af spræl i Arthur Conan Doyles klassiske krimier. Her har jeg samlet en række lydbøger, som præsenterer højdepunkter fra den udødelige detektivs karriere.

Hvis du ikke kan få nok, kan du fortsætte på Litteratursiden.dk's tema, No shit Sherlock, og bl.a. quizze dig til, hvor skarp du er på mesterdektiven, eller læse en fiktiv samtale mellem selveste Sherlock Holmes og den selverklærede Sherlock-fan Dennis Jürgensen, Besøg hos mr. Sherlock Holmes.

/Niels