Tema / Den vigtige børnelitteratur

Jeg kan stadig have det på samme måde efter en virkelig god bog. Tristheden over ikke skulle have en hovedperson i min hverdag længere. Og især havde jeg det sådan, da jeg var lille. Nogle af figurerne var jo faktisk i perioder mine allerbedste venner.

I en artikel i Dagbladet.no spørger den norske forfatter Hilde Hagerup,  der også underviser på Norsk barnebokinstitutt, om det vigtigste, vi kan give videre til ungerne, er glæden ved historier. Hun mener nemlig, at den opdagelse af, at man ikke er alene, når man læser en bog, er helt uvurderlig: "Men selv i tosomheten mellom leseren og boka er man aldri bare en," skriver hun.

Faktisk er hun overbevist om, at det i dag er vigtigere end nogensinde før, at børnelitteraturen lærer de mindste at leve sig ind i andre mennesker – faktisk meget vigtigere end at kunne tyde bogstaver.

Når man læser, bliver man nemlig nødt til at indleve sig, og det kan give barnet evner til at leve sammen med andre, selvom man er meget forskellige. "Empatien er litteraturens grunnrefleks,” mener hun.

Du kan læse Hilde Hagerups artikel her.

Her har jeg fundet bøger, I sammen kan læse, og som kan udvide de mindstes horisonter og lære dem om forskellighed og liv, der ikke ligner deres eget.