Tema / Glædelig mors dag!

Der er ikke meget latte-slabberas eller speltmor over nutidens litterære mødre. Moderrollen er igen blevet omdrejningspunkt for mange af tidens bøger, ligesom den har været det før – både når mor er den bedste i verden, og når hun tipper en lille smule til en side. I anledning af Mors dag synes jeg, vi skal fejre kvinderne omkring os. Også dem, der til tider ikke balancerer snorlige på den snævre kant af moderroller, kvindeidealer og karriere.

Jeg har netop lyttet til Maja Lucas' korte roman "Mor - en historie om blodet". Uhj, hvor det løb mig koldt ned ad ryggen flere gange. Både fordi historien om 'Mor', der efter sit barns fødsel opbygger en altopslugende afmægtig vrede mod sig selv, sit barn, sit liv og barnets far, er så præcis, rå, intens og uafrystelig - og fordi jeg kunne kende mig selv i flere af Mors modsatrettede, ambivalente følelser og tanker omkring moderskabet i så komplekse afskygninger, at jeg aldrig drømte om, at nogen - end ikke jeg selv - kunne sætte ord på dem.

Maja Lucas har selv har indlæst bogen og gør det på en særlig dreven, usentimental, monoton og næsten messende tone, som giver bogen en ekstra dimension af nøgtern, distanceret og dog fuldkommen nøgen inderlighed.

Efterfølgende læste jeg dog på Kristina Nya Glaffeys "Mor og busser", der er en hel del mere opmuntrende læsning, og jeg kluklo bogen igennem over de finurlige, kloge og sjove betragtninger, det undrende barn gør sig omkring sine to mødre, dens sære familiemønstre, tidens økobevidsthed, hippie-generationen og meget andet.

Derudover har jeg fundet nogle andre af eReolens bøger om fantastiske kvinder, mødre og døtre, som - ligesom en, du måske kender - fortjener lidt opmærksomhed i denne uge og ikke mindst på søndag.

Rigtig god fornøjelse

/Dagmar