Tema / Gysets mester Stephen King

Som ganske ung hoppede jeg på gyservognen og IT eller Det onde, som den hedder på dansk, og faktisk var den en af de første af Stephen Kings bøger, jeg læste. Man må nok sige, det var nogle lange og søvnløse aftner, hvor klovnen Pennywise hjemsøgte mine tanker. I 1990 kom der en miniserie baseret på bogen, og den var udmærket.
Nu er der så kommet en ny filmatisering af IT, og jeg vil vove den påstand, at det til dato er en af de bedste filmatiseringer af Kings bøger! Det siger ikke så lidt, for der er virkelig mange af bøgerne, der er blevet filmatiseret, nogle virkelig gode, andre mindre heldige. 
Svenske Bill Skarsgård er skræmmende god som klovnen Pennywise, der terroiserer byen Derry. Og så er det længe siden, jeg har set et så gode præstationer fra børneskuespillere, som spiller flokken af outsidere, der tager kampen op mod klovnen. Desuden har filmen til perfektion ramt 80'er-viben.
I bogen foregår den del, hvor outsiderne er børn i 50’erne, og det er tydeligt "King'sk", for i mange af hans andre bøger trækker han på egne ”coming of age”-oplevelser. Det er noget af det, der for mig hæver King op på et højt niveau - han er fantastisk dygtig til personbeskrivelser og blander gyset med det nære, hvilket gør det endnu mere uhyggeligt.  
Jeg kan ikke vente på at genlæse IT igen, for det er en virkelig fantastisk bog, der handler om meget mere end en dræberklovn! Og selvfølgelig på engelsk, for det er der, King gør sig bedst. Lån den på engelsk på eReolen Global.
På Global kan du også læse den fantastiske "The Dark Tower" om Gunslingeren Roland - som også lige er blevet filmatiseret af danske Nikolai Arcel. Lån den på engelsk her.
Eller hvad med 11.22.63, der handler om tidsrejser og et forsøg på at stoppe mordet på Kennedy. Den er også for nylig blevet omdannet til en miniserie på HULU med James Franco i hovedrollen. Lån den her på eReolen eller på engelsk her.
Og så må jeg nævne den Grønne mil, som du kan finde både herunder og på Global. Den er simpelthen fantastisk og filmen med Tom Hanks er en rigtig tåreperser – på den gode måde! Lån og lyt til bogen på engelsk her. Hvis du har filmen til gode, kan den ses på Filmstriben.

Herunder har jeg fundet nogle lydbøger af Stephen King på dansk - og find de engelske udgaver på eReolen Global.

Husk at hente app'en Libby, når du skal bruge Global - læs mere om hvordan i artiklen her

/Rikke - Gladsaxe Bibliotekerne