Tema / Kom med Nordenfjords

Jeg er født og opvokset i Vendsyssel - i en lille flække mellem Frederikshavn og Skagen. Selvom jeg nu bor i en forstad til København, er det skønt at komme hjem (som jeg stadig kalder det) på ferier. Familien taler vendelbomål, men desværre er det nok et stykke historie, der højst sandsynligt uddør med min mors generation.

Til sand, vind, lyng og de lidt mere tavse og sindrige Vendelboere. Den unikke natur, der både er vild og fascinerende. Jeg bliver overvældet, når vi tager turen til Råbjerg mile, som stadig stadig vandrer, dog under mere ordnede forhold end i gamle dage. Det er ikke helt forkert med udsagnet "Jeg er ikke stolt over at være fra Vendsyssel, jeg er taknemlig".

Gennem hele min barndom holdt vi ferie i Sæby, en skøn by ved kysten på vej mod Aalborg - og det gør vi stadig! Her foregår Herman Bangs lettere ondsindede roman Sommerglæder fra 1902. Man kan tydeligt mærke, at Bangs spydigheder ikke er glemt, når man besøger byens museer. Du kan lytte til den her.

Er man som jeg interesseret i egnshistorie, så gå ind på den spændende side Danmark på film, der rummer mere end 1000 filmklip fra Danmark i perioden 1905 - 1965. Den giver et helt unikt indblik i vore nære danmarkshistorie. Her er et klip fra netop Sæby, hvor man kan se vandmøllen, som den så ud i 1918.

Her er forslag til læsning om Vendelbolivet. Du kan selvfølgelig søge på den egn i Danmark, du er fra, og se, hvad der dukker op af spændende litteratur!

/Rikke - Gladsaxe Bibliotekerne