Tema / Læs dialogisk med dine børn

Dialogisk læsning er en slags samtalelæsning, hvor den voksne inddrager barnet aktivt undervejs i højtlæsningen af en historie. Denne form for læsning styrker dit barns ordforråd og har i det hele taget en positiv effekt på den sproglige udvikling hos barnet.

 

Her har vi samlet en god håndfuld bøger til vuggestue- og børnehavebørn, som har godt af den åbne højtlæsningsform.

Her er et par tips og tricks til at prøve kræfter med den dialogiske læsning:

1.     Læs jævnligt med dit barn, gerne et par gange om ugen i ca. 20 minutter.

2.     Vælg gerne billedbøger med mange detaljer og sjove ting at tale om.

3.     Gør sproget levende, med humor, lydeffekter, stemmer og måske ansigts- eller kropsudtryk.

4.     Hold pauser, hvor du peger og spørger ind til tekst, handlingen og billederne – husk at give god tid til at barnet kan tænke og svare. (Det kunne f.eks. være: Var der noget, du ikke forstod? Snak gerne lidt frem og tilbage om de ord barnet ikke forstår, som du gerne vil have han/hun lærer. Eller: Var der noget i historien som var sjovt? Uhyggeligt? Sørgeligt eller spændende?)

5.     Følg gerne op på svaret, men husk at gøre det i forlængelse af barnets svar og indenfor barnets fortsåelse af historien. Du skal ikke rette på barnet.

6.     Læs bogen 3-4 gange, og lad gradvist barnet overtage fortællingen.

 

Rigtig god læselyst!

 

Viola og veninderne

Viola går i børnehave og er meget glad for det, men nogle gange er det alligevel lidt svært. Sommetider kan man føle sig udenfor. Hvorfor skal det være så svært at lege sammen, og hvornår er man en god ven? Viola og veninderne sætter viser hvilke konflikter børnehavebørn af og til havner i, og hvordan de kan håndtere dem.

Kan læses for børn fra 3 år og op.

 

Lyt til løven – yogaremser for børn

Lyt til løven – yogaremser for børn giver 40 yogaøvelser for småbørn med afsæt i leg og fantasi. Øvelserne præsenteres ved hjælp af sjove remser, som gør at sprog og bevægelse supplerer hinanden undervejs og barnets sproglæring stimuleres sammen med fysisk aktivitet.

Lyt til løven – yogaremser for børn er en glimrende introduktion til yoga og bevægelse. Alle øvelser er  illustreret af Lea Letén, og nogle af dem kan også ses fremvist af børn på www.yogaremser.dk

Kan læses for børn fra 3 år og op. 

 

Alexander bliver vred

Er en billedbog om at gå i børnehave og de der hører med af svære konflikter børnene imellem. Bogen giver gode ideer til dialogisk læsning og gode råd til at tale med børnehavebørnene om venskab. Bogen handler om Alexander og hans to gode venner, som han godt kan lide at lege med. Men nogle gange har han bare svært ved at styre sine lange arme og kan mærke vreden brænde og boble i maven …

Kan læses for børn fra 3 år og op.

 

Den store snikke snakke bog

I bogen møder vi Ronja og Pelle. Vi følger dem gennem en hel dag, hvor de står op, spiser morgenmad, kommer i institution og ender dagen ude på landet, hvor de skal sove hos deres mormor og morfar. Den store snikke snakke bog er til børn mellem 18 måneder og 4 år, hvis sprog konstant er i udvikling, og hvis ordforråd dagligt vokser.

Bogen hjælper barnet med at bruge og øve sig på sproget via forslag til samtaler og leg, som den voksne præsenterer.