Tema / Lyden af den svære ungdom

En af årets store tv-serier, ”Døde piger lyver ikke” (baseret på den engelsk YA-roman ”Thirteen Reasons Why”), er vist ikke gået nogens næse forbi. Om man så elsker eller hader den, har de fleste en mening om både serien og det tabubelagte emne; selvmord.

Serien og bogen handler om Hannah Baker, en almindelig gymnasieelev, der tager sit eget liv. Men inden da optager hun en række kassettebånd, hvor hun fortæller om de tretten grunde til, at hun har gjort det. En dag modtager Clay Jensen båndene, og han får et chokerende indblik i den sidste del af Hannahs svære liv.

Jeg er en af dem, der har set tv-serien uden at have læst bogen bag. Den er smuk, hjerteskærende og barsk – men den er også ufattelig vigtig. Selvmord er fortsat et tabu, og det er afgørende, at man snakker om de ting, som driver bl.a. unge mennesker til at tage deres eget liv. I Hannahs tilfælde er mobning, voldtægt og ensomhed iblandt. 

Derfor har jeg samlet et udvalg af gode YA-titler, som netop handler om at være udenfor, om mobning, om vold og om selvmord. Samt om de efterladte, som står tilbage uden at kunne begribe hvorfor. Og hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med den engelske ”Thirteen Reasons Why”, kan du - meget passende - lytte til den på eReolen Global.

/Michala, eReolen

Sarah Engell: 21 måder at dø
Af Sarah Engell (2015)
Engang var de 15-årige Stella og Amalie bedste veninder. Med udgangspunkt i jalousi lægger Amalie Stella for had og får flere og flere med i et mobbeprojekt, som langsomt nedbryder hende
Outsiderne Eleanor og Park er tvunget til at sidde ved siden af hinanden i skolebussen. Som dagene går blomstrer en smuk og fin forelskelse op. Omverdenen modarbejder forholdet og den første forelskelse er ikke ment til at vare evigt, eller?
Kimberly McCreight: Sandheden om Amelia
Kate Barons teenagedatter Amelia begår selvmord ved at springe ud fra skolens tag. Kate nægter dog at tro at det var selvmord og beslutter sig for at finde frem til sandheden. Men jagten på sandheden, giver samtidig Kate et indblik i et ubarmhjertigt teenageliv og løfter sløret for store hemmeligheder
Pia Konstantin Berg (f. 1985): Vi var engang
27-årige Mille har det svært med kærligheden og har ikke bearbejdet sorgen over tvillingebroderen Jeppes selvmord som 19-årig. Derfor skriver hun, som terapi, breve om sit liv til Jeppe og pludselig møder hun den store kærlighed.
Ester Roxberg (f. 1987): Antiloper
Ellen er atletikpigen, der vil være journalist; Astrid drømmer om at blive den nye P.J. Harvey. Sammen er de uovervindelige, uadskillelige. Men kort tid efter at de begynder i 3. g, sker der noget med Ellen, der får hende til at forsvinde længere og længere ind i sig selv
Efter 2. real får Bjørn arbejde på teglværket i en lille nordjysk by. Det er hårdt slid og samtidig nages han over en kammerats selvmord. Men Beatles og mødet med den ældre og meget sanselige Ellinor hjælper