Tema / Lyt dig til viden om bøger

Gode litteraturpodcasts, til når du gerne vil kloge dig på bøgernes verden.

Der findes efterhånden rigtig mange gode podcasts i alle afskygninger og inden for alle tænkelige emner. Også inden for bøgernes verden. Hvad enten du leder efter boganbefalinger, anmeldelser, forfatterinterviews, indblik i litterære tendenser, intense diskussioner fra bogverdenen eller bare lidt let underholdning til baggrunden, så findes der helt sikkert en podcasts til netop dine præferencer og øregange.

Her får du en håndfuld af de litterære podcast, du kan lytte til, både danske og engelske. De kan alle findes i podcast-appen og er ganske gratis, så det er bare at klikke ind og lytte sig til en favorit. 

God fornøjelse med dine nye litterære On Demand lydaviser.

Heidi, eReolenBogfolk 

Her lytter du til Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, der inviterer dig med inden for til en omgang aktuel bogsnak. Du får anmeldelser og indspark fra ugens debat inden for den danske bogverden. Kan du lide at læse Politikens bogtillæg, er den her podcast helt sikkert noget for dig. Et afsnit varer typisk omkring 40 minutter.


Skønlitteratur på P1

Fra DR får du med Skønlitteratur på P1 et aktuelt dialogisk radiomagasin om litteratur med alt, hvad det indebærer af nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden. Her er du i kyndige hænder med de to litteraturformidlere Nanna Mogensen og Klaus Rothstein ved roret. I podcasten her berører de to værter både danske og udenlandske litterære tendenser, og formidlingen er altid koblet til en aktualitet, et overordnet tema eller en kulturel tendens. Kan du lide at opdage litteratur og bøger i et bredt samfundsperspektiv, men i en til tider lidt finlitterær ende af skalaen, så er den her podcast lige noget for dig. Et afsnit varer typisk 1 times tid.


Klassikere genfortalt 

Klassikere Genfortalt giver dig en genvej til de store klassiske fortællinger, som du ikke lige har fået læst eller lyttet til. Her inviteres en række forfattere inden for i studiet, hvor de på en personlig og ankedotisk vis præsenterer deres yndlingsklassiker, så du ikke behøver gøre andet end at lytte med. Du kan derfor lyytte med, hvis du har en favoritforfatter, som du gerne vil vide mere om, eller hvis du vil skyde genvej igennem en masse gode litterære klassikere såsom Moby Dick, Krig og Fred, Trolddomsbjerget eller en helt fjerde. Et afsnit varer typisk omkring 30 minutter.


RomerRiget 

Her inviterer forfatter og debattør Knud Romer inden for i studiet, hvor han vender en masse både litterære og knap så litterære emner. Tun ind og oplev en mand, som kan tale om alt og ved alt om alt. Indholdet i RomerRiget spænder vidt, og du vil som lytter få et program, som på en ny underfundig måde leverer både morsom og tankevækkende system- og kulturkritik. Her vendes aktuelle problematikker, fænomener og begivenheder, og et afsnit varer typisk 55 minutter. 


Third Ear 

Third Ears podcast handler i modsætning til de andre podcasts her ikke om bøger, men derimod om historier. Third Ear fortæller nemlig journalistiske historier fra virkeligheden. Her får du med andre ord levende historier, som udspiller sig, mens der optages, og imens journalisten Krister Moltzen researcher og bevæger sig rundt i den. Det er en aldeles både fængende og fascinerende måde at lytte til en journalistisk beretning og betragte journalistens arbejde på! Den her podcast er noget helt særligt med baggrundslyde fra livereportager og interviews med de indblandede personer. Et afsnit varer typisk omkring 40 minutter, men de er stærkt vanedannende og hænger ofte sammen i serier af 4-8 afsnit i en serie.


Myths and Legends 

Her kan du blive klogere på myter, legender og sagnhistorier som Herkules, Kong Arthur og Aladdin. Det er med andre ord fantastiske historier om troldmænd, riddere, vikinger, drager, prinsesser og konger, som du måske har hørt om eller burde høre om. Du vil elske den her podcast, hvis du er vild med mytisk eller historisk stof og nørdet baggrundsviden. Et afsnit varer typisk omkring 40 minutter.


The New Yorker Ficton 

Her besøger en forfatter udgivet i The New Yorker hver måned studiet for at læse og debattere et stykke fiktion fra The New Yorkers arkiv. Her får lytteren derfor typisk oplevelsen af at få noveller og føljetoner fra bladet læst op af en forfatter. Podcasten er for læsere med interesse i det amerikanske tidskrift og den amerikanske litteratur, da indholdet sjældent bevæger sig ud over de rammer. Men har du en amerikansk favoritforfatter, kan du måske finde et indlæg med ham/hende her! Et afsnit varer typisk fra 40 minutter til en time.