Tema / Murakami i Danmark

Så kom dagen endelig! I går var jeg så heldig at opleve en af mine yndlingsforfattere, Haruki Murakami, på det Kongelige Biblioteks internationale forfatterscene. Murakami modtog mandag H.C. Andersens litteraturpris og i den forbindelse kom han også forbi det Kongelige Bibliotek i København.


Det er faktisk ikke første gang, jeg er så heldig at møde Murakami. I 2010 gæstede han verdenslitteraturfestivalen på Møn, og det var en helt fantastisk oplevelse at høre ham i samtale med sin faste oversætter Mette Holm. Derfor kom det heller ikke bag på mig denne gang, at han holder kortene tæt til kroppen, når det gælder hans forfatterskab. Jeg elsker, at han ikke tolker egne værker og lader det være op til læseren selv. For det er i høj grad stemningerne, antydningerne og mystikken i hans bøger, jeg elsker!

Til foredraget onsdag var Murakami igen på scenen sammen med Mette Holm. De to talte en del om oversættelsesprocessen, som Murakami interersserer sig for, fordi  han også selv oversætter engelsksprogede romaner til japansk. I denne forbindelse læste de op af historien "Spejlet" på skiftevis Dansk og Japansk, hvilket var en helt fantastisk oplevelse. Det er bare noget specielt at høre forfatteren læse op på modersmålet. 

Noget af det, der kom mest bag på mig ved personen Murakami er hans charme og lune humor, som brænder igennem på scenen. Han afslørede blandt andet, at han ikke drikker øl, men foretrækker whiskey fordi det er bedre for fysikken, at han synes Danmark er et meget koldt land, og at han - hvis han ikke skulle være forfatter - gerne vil åbne en jazzklub.

Murakami er 67 år gammel, men han ser mindst 20 år yngre ud. Så det kunne være, man skulle genlæse erindringsromanen Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe , der fletter løbeoplevelser sammen med forfatterskabet. Det virker som om, han har fundet sin kilde til ungdommen.

Jeg kan varmt anbefale hele forfatterskabet - specielt Kafka på stranden og  Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår, som er to af mine favoritter.

Har du lyst til at læse mere om Murakami, så kig forbi Litteratursiden, hvor der er flere gode artikler. Allerede i morgen er vi klar med mere Murakami-lir her på siden.

Herunder finder du Murakamis e-bøger. Mange af dem findes også som lydbøger på eReolen. Lyt til dem her.

/ Rikke, Gladsaxe