Tema / Nordens bedste forfattere

Årets bedste nordiske romaner er fulde af sygdom, lidelse, skuffelse, død, overgreb og sorg. En "ny nordisk noir" skriver Information om de nominerede værker til Nordisk Råds Litteraturpris. 14 udgivelser skrevet af forfattere fra Danmark, Island, Grønland, Sverige, Norge, Finland og Færøerne er nomineret til prisen, som har eksisteret siden 1962. Med prisen og æren følger en check på 350.000 kr. Læs mere om Nordisk Råds Litteraturpris og se alle årets nominerede HER.

Den prestigefulde pris kan uddeles til såvel en roman som en essay-, en digt-, en novellesamling eller et drama, så længe værket er skrevet på et af de nordiske sprog og lever op til de høje litterære og kunstneriske krav. Så hvad har årets nominerede værker til fælles? Ifølge Erik Skyum-Nielsen (Information d. 29. oktober) er hovedindtrykket af årets felt utroligt dystert. Fortællingerne kredser om ulykkelige ægteskaber, utroskab, svigt og rå vold. Afspejler dette års nominerede værker den tid, vi lever i nu, så er der ikke meget lys i mørket. "Det synes, som om en art generel apokalyptisk stemning i tiden ansporer forfatterne til at søge ind til deres egne og deres forfædres og formødres livs kraftigste katastrofer og simpelthen holde døgnåbent i smertebutikken," skriver Skyum-Nielsen. 

Det lyder måske lidt voldsomt, men nu behøver man jo heller ikke læse alle 14 nominerede værker i ét stræk for at holde sig opdateret på tidens strømninger i den nordiske litteratur. Har du alligevel fået lyst til at læse nogle af tidens bedste nordiske forfattere, så har jeg herunder samlet en buket fra dette års kandidatfelt og listen over de senere års vindere. Jeg kan bl.a. anbefale sidste års vinder "Andvake" af Jon Fosse, som heller ikke ligefrem er en sprudlende humørbombe af en roman, men som er en enkel og smuk lille fortælling om at finde fodfæste i livet. 

God fornøjelse med den nye nordiske noir.

/ Emma, redaktør på eReolen