Tema / Ord for ord - om at skrive

Hvis du godt kan lide at læse, er der en god chance for, at du også godt kan lide at skrive.

Måske er du endda en af dem, der går rundt med en lille (eller stor) drøm om at blive forfatter? Det kan også være, at du søger efter (eller allerede har) et arbejde, hvor en eller anden form for skriftlig kommunikation spiller en vigtig rolle. Uanset om det er tilfældet eller ej, så er det at kunne formulere sig godt og fængende på skrift aldrig en dårlig evne - og modsat hvad mange måske tror, er det ikke en evne, man skal fødes med. Den kan, ligesom alle andre evner, læres, trænes, glemmes og genoptrænes igen.

Forfatteren Stephen King fortæller i sin bog Om at Skrive, at det vigtigste, man som spirende (tekst)forfatter kan gøre, er at læse, læse og så læse lidt mere. Og ikke bare Nobelprismodtagere, tværtimod: God litteratur, kedelig litteratur, fantastisk litteratur, velskrevet litteratur og elendig litteratur. Al den litteratur, man overhovedet kan finde tid til at læse, fordi hver eneste bog lærer os noget nyt om, hvad der virker – og hvad der ikke gør.

Som låner her på eReolen har du nok allerede styr på den del af det, for langt størstedelen af os læser jo, fordi vi slet ikke kan lade være. Men næste gang du sidder foran en blank side og synes, at både evner, inspiration og kreativitet kan ligge på et meget lille sted, så er der også hjælp at hente af den mere vejledende slags – og meget af den. For der er ud over Stephen King flere af de store succesfulde forfattere, der har skrevet bøger om at skrive. Her deler de gavmildt ud af deres viden, erfaringer, idéer og gode tips, og det er ofte krydret med anekdoter om sjove oplevelser eller dyrt tjente lærepenge fra et liv i litteraturens tegn.

Har du et konkret projekt i tankerne, findes der også bøger, der er designet til at hjælpe dig med at skrive ansøgninger, digte, journalistiske tekster, erindringer, noveller, skriftlige opgaver og alt muligt andet. Så uanset om dit mål er at mestre historiefortællingens kunst, lande drømmejobbet, udgive din egen bog eller få et 12-tal i din næste opgave, så er der et godt råd eller 20 at finde på listen herunder.

Er du selv fan af en af de forfattere, der har udgivet en bog om at skrive, er det samtidig også et lidt anderledes og ganske underholdende kig helt inde bag kulissen, hvor biografierne ikke altid når ind.

 God fornøjelse – og god skrivelyst!

/Mie, Viborg Hovedbibliotek