Tema / Ordkraft 2017

Ordkraft, der blev afviklet i weekenden inden påske, er en nordjysk litteraturfestival, som hylder ordet og ordets kraft. At Ordkraft rimer på Nordkraft er ikke tilfældigt, eftersom festivalen finder sted i Aalborgs gamle kraftværk, Nordkraft, som for ca. 10 år siden blev omdannet til kulturhus. I år var temaet naturen, og det slog især igennem i valget af forfattere og debatter. Af forfattere med direkte relation til temaet kan nævnes Ib Michael, Charlotte Weitze, den norske forfatter Aksel Selmer, Knud Sørensen og Jens Blendstrup m.fl.

 

Selv om den officielle åbning først fandt sted fredag kl. 13, myldrede Nordkraft af liv allerede fra morgenen. Den første formiddag er altid helliget skoleklasser fra hele Nordjylland, som kan møde nogle af deres forfattere. I år var det Manu Sareen, Louise Roholte, Kasper Hoff og Jacob Kokkedal, der beredvilligt svarede på spørgsmål fra skoleleverne. Dertil kom, at Bog & Ide havde hyret Youtube-helten, Rasmus Brohave, hvis efternavn if. hardcore fans skal udtales med engelsk accent. Ordkrafts projektleder, Ove Hesselbjerg Rasmussen udtalte bagefter, at han aldrig før havde hørt så meget pigehvin, som da han ledsagede Rasmus Brohave ind på scenen i Royal Stage.

 

Årets åbningsseance blev et festfyrværkeri med indslag fra meteorologen Kasper Theilgaard og Kulturminister Mette Bock. Ernst Trillingsgaard uddelte vanen tro Ordkraft-prisen, som i år gik til Hanne Vibeke Holst. Forfatteren takkede med en flot tale om sin nordjyske tilknytning. 
Det mest opsigtsvækkende indslag i åbningsceremonien stod Aalborg Kommunes kulturrådmand, Mads Duedahl, for. For to år siden åbnede han Ordkraft med et selvskrevet digt om Ordkraft. Året efter kvitterede borgmesteren med en lille novelle om Ordkraft, og i år havde Mads Duedahl så skrevet en sang om Ordkraft på Leonard Cohens melodi til Hallelujah. Mads afleverede sangen til eget guitarakkompagnement og fik hele salen til at synge med på omkvædet. Det står nu 2–1 til Mads Duedahl.

 

Efter åbningsceremonien opstod det sælsomme scenarie, som er kendetegnet ved Ordkraft. Med ca. tre kvarters mellemrum skiftede scenen til en myretue af besøgende på vej fra et forfattermøde til det næste. I mellemtiden er der mere ro på, og billedet domineres af besøgende, moderatorer og forfattere, der slentrer rundt, samtaler, kigger på standene og drikker kaffe, indtil det igen myldrer af besøgende på vej til næste samtale med en udvalgt forfatter.

 

Jeg selv havde fornøjelsen af at interviewe to forfattere. Den første var en meget veloplagt Mich Vraa om den opsigtsvækkende og meget spændende roman, Haabet. Den handler om den danske slavehandel og slaveriet i Dansk Vestindien. Mich Vraa var meget veloplagt, og det var svært at holde os inden for de afsatte 45 minutter. Min anden forfatter var norske Aksel Selmer, som er knapt så kendt i Danmark. Vi talte bl.a. om hans dystopiske roman, Bomvogtersken, der undersøger, hvad det gør ved mennesker, når klimaforandringerne har sat det samfund, vi kender, ud af funktion.  Aksel Selmer fortjener klart en større udbredelse herhjemme.

 

Et af dette års mest kuriøse indslag fandt sted lørdag eftermiddag. Eftersom temaet var natur, havde Generatorscenens leder, Jørgen Dissing Nørgaard, fået den ide at undersøge, hvad der ville ske, hvis en oplæsning foregik i naturlig tilstand, dvs. nøgen. Til formålet var der lejet en mobil sauna, hvor 11 nøgne tilhører af begge køn og i forskellige aldersklasser overværede en forfatter, der – ligeledes nøgen – læste op af sin nyeste bog. Morten Ramsland sagde ja til at læse op af Æg, men var en smule beklemt ved situationen inden seancen begyndte. Jeg talte med én af tilhørerne både før og efter, og iflg. hende var oplevelsen god, hverken mærkelig eller akavet. Man kan læse ideens ophavsmands betragtninger på Litteratursiden.


Ordkraft 2017 sluttede søndag eftermiddag med en samtale med journalist Marianne Knudsen i samtale med Ib Michael. Det blev et flot punktum på tre hektiske dage bøger og ikke mindst ord, ord og atter ord. Vi glæder os allerede til Ordkraft 2018.

Erling Lykke, bibliotekar, Aalborg Bibliotekerne