Tema / Sarah Engell

De seneste år har jeg været til en del litteraturarrangementer, og en af de forfattere, der gjorde et stort indtryk på mig, var Sarah Engell. Ved en konference oplevede jeg hende læse op af sin barske ungdomsroman "21 måder at dø", og bagefter diskuterede hun grænserne for, hvad man kan skrive til børn og unge. Sarah Engell har en unik evne til at udtrykke sig i et "ungt sprog" og skabe realistiske karakterer. Engell tager livet som teenager alvorligt og skriver med stor psykologisk indsigt i målgruppen. ”21 måder at dø” er blevet kaldt dette årtis bedste ungdomsroman, og jeg vil klart anbefale den til unge læsere såvel som voksne. Det er ikke det, man vil kalde en feel good-roman. Langt fra. Den handler om en ung pige, som har det meget svært med mobning i skolen og en kræftsyg mor. Forfatteren bryder alle tabuer og taler i sin roman åbent om forskellige muligheder for at tage sit eget liv. romanen starter lige på og hårdt med en scene, hvor Stellas ensomhed er til at tage og føle på, og det er gennemgående i romanen, at Engell skriver skammen, ensomheden og desperationen frem, så den kan mærkes.

Mandag. Sjovt nok den dag, der bliver begået flest selvmord. Det er der åbenbart nogen, der har lavet en statistik på, og jeg googler for meget. Varmen i klasselokalet får min strikhue til at dryppe. Jeg trækker den af og maser den ned i lommen.”  - ”21 måder at dø”

Sarah Engell har ogå skrevet romaner for voksne, men jeg vil mene, at de to, jeg har med i listen herunder, også kan læses af unge læsere. Derudover har hun skrevet bøgerne "Forbandede Mødom" og "Forpulede kærlighed", som også er en barsk fortælling om en sej pige, der trods dårlige odds finder både kærlighed og tilgivelse.

Se en video med Sarah Engell her, hvor hun diskuterer grænser i børnelitteraturen (ved et andet arrangement. Du kan også læse et portræt af Sarah Engell på Forfatterweb.dk. Vil du læse mere om, hvordan man skriver for unge, så læs med her, hvor Sarah selv fortæller om drivkraft, inspiration, research og unge stemmer.  

Synes du (ligesom jeg), at en af litteraturens fordele er, at man kan "opleve" det barske i livet på behørig afstand, så synes jeg, du skal prøve en af Sarah Engells bøger. 

/ Emma, redaktør på eReolen