Tema / Tag faglitteratur med på rejsen

Som litteraturuddannet bibliotekar har bøger altid fyldt meget i mit liv, og jeg elsker at læse. En stor del af min fritid bliver brugt i bøgernes verden, og jeg læser næsten alle former for skønlitteratur med stor fornøjelse.

Jeg har dog for nylig fået nyt job, der inkluderer en lang pendlertur hver vej, og jeg har måttet indse, at skønlitteraturen ikke helt fungerer for mig her. Jeg havde ellers drømt om, at jeg skulle bruge de mange timer i toget på at læse eller lytte til de klassikere, jeg endnu ikke havde fået læst, men jeg kan slet ikke koncentrere mig til det. Det bliver jo højst til en time af gangen, og min slutdestination rimer ikke altid på kapitlets sidste side. Desuden er jeg ofte træt og en smule ukoncentreret efter en lang arbejdsdag, og så tager det tid at synke tilbage i den verden, jeg befandt mig i, sidst jeg sad med bogen.

Kort sagt: Ægte fordybelse er en stor udfordring som læselysten pendler, og jeg har ledt med lys og lygte efter noget, der kunne erstatte mine elskede romaner. Det har jeg fundet nu. Faglitteratur!

I faglitteraturens verden kan jeg altid finde læsning, der passer til det humør, jeg er i, for der er skrevet bøger om så mange forskellige mennesker, emner og temaer, at der er noget for enhver smag. Samtidig kræver faglitteraturen, i hvert fald i mine øjne ikke samme grad af fordybelse og overblik – en skønlitterær roman har ofte et indviklet plot, der fungerer på flere planer, mens man sagtens kan nøjes med at læse et enkelt, løsrevet kapitel i en faglitterær bog og alligevel gå derfra beriget med ny viden.

Hvis du til tider også finder det at lytte til lydbøger udfordrende, fordi du bruger dem i løsrevne situationer, der kan gøre det svært at holde overblik over en fortælling, så prøv at lytte til noget faglitteratur i stedet – det er slet ikke så tørt, som det måske lyder.

Du kan fx drømme dig væk fra din morgentur til arbejde og i stedet tage på bjergbestigning eller lade dig transportere til fx Spanien eller Østeuropa – eller et andet land, du gerne vil besøge. Du kan også bruge ventetiden hos tandlægen en onsdag formiddag på at blive klogere på keltiske guder, sære sekter, terrorismens historie eller noget helt fjerde. Eller, hvis du gruer lidt for tandlægestolen, lytte til en bog om mindfulness, eller måske en om magi? Sidder du en lørdag aften og synes, at det hele er lidt kedeligt, er der også biografier om alt fra spændende mennesker, du ikke anede, havde levet - til mennesker, du ikke anede, var spændende.

Der er helt sikkert noget for dig, uanset hvad du synes, er interessant: Om det er Karl Marx eller Kim Kardashian, bøger om kærlighed eller bøger om had, demokrati eller enevælde, rejser for at møde mennesker - eller rejser for at komme væk fra mennesker. Her er et lille udvalg af de mange faglitterære bøger, vi har her på eReolen.

Rigtig god fornøjelse!

 /Mie, Viborg Hovedbibliotek