Tema / Tema: Fantasy

Fantasygenren lever i bedste velgående – det er en genre der igen og igen blomstrer op og drager nye læsere ind i det fantastiske univers og med på nye eventyr. Fantasyen længe leve!

Vi har til dette tema et væld af spændende artikler, der belyser et eller flere områder i relation til fantasy. Marianne Børch, der er lektor ved SDU, har skrevet artiklen Fantasy – den ægte realisme, hvor hun giver et kort historisk rids over fantasygenren og kommer ind på, hvor meget fantasy og realisme egentlig har tilfælles.

Litteratursiden samarbejder igen med eReolen, som også bringer et fantasytema. eReolen har et stort og bredt udvalg af fantasybøger, både e-bøger og lydbøger. Der er pt. 487 e-bøger og 367 lydbøger. eReolen sætter fokus på fantasy for både børn og voksne, men formidlingen af børnefantasy vil primært foregå på eReolens nye site for børn eReolen GO! Desuden har eReolen et interview med forfatterne Trudi Canavan og C. C. Hunter på programmet, samt flere interessante artikler om bl.a. Fantasy for begyndere og Parellelle verdener. Også på eReolen Global vil du den næste måned kunne få masser af inspiration til gode fantasy-bøger.

Fantasy i ørerne
Fantasylæsere er både til den klassiske bog, e-bogen, men bestemt også til lydbøger. Men hvad betyder mediet egentlig for læseoplevelsen? Læs Katrine Eeg Mølhaves artikel Lad dragerne puste dig i nakken, hvor du kan læse om forskellen på at lytte og læse fantasy, hvad det egentlig er lydbøger kan, og hvordan oplæserens stemme kan påvirke din læseoplevelse.

Tv-serien Game of Thrones har bestemt også haft sin indflydelse på fantasy-genren. Uden at have andet belæg for det end mine egne oplevelser som bibliotekar, er jeg sikker på, at rigtig mange der har set serien også har fået lyst til at læse bøgerne – og bagefter også andre fantasytitler. Det er i hvert fald, hvad jeg erfarer på mine udlånsvagter.

Fantasygenren formår på en eller anden måde hele tiden at forny sig – det pibler frem med undergenrer og grænsen mod bl.a. sci-fi og steam punk m.fl. kan være ret mudrede. I dette tema har vi valgt at afgrænse os til ”traditionel fantasy” inklusiv undergenrer som paranormal fiction, paranormal romance, urban fantasy og dark fantasy. Selve temalisten består primært af nyere danske og udenlandske udgivelser samt et par klassikere, der er med, fordi det er svært at lade være…

Læs hele artiklen på Litteratursiden.dk

 

Herunder kan du finde en håndfuld gode, klassiske fantasyromaner til at kickstarte denne måneds tema. 

God fornøjelse med fantasy'en!