Tema / Vild med Ord 2017

Fra i aften og frem til søndag løber årets aarhusianske litteraturfestival af stablen på Dokk1. Vild med Ord har eksisteret siden 2009 og drives og arrangeres af frivillige litteraturentusiaster. I år under temaet 'På kanten'. Livet på kanten – på randen af eksistens, i kanten af samfundet, på kant med loven eller tæt på at være længst fremme i front, som de selv skriver på deres hjemmeside.

Et af de arrangementer, jeg glæder mig til, er når Thorstein Thomsen - Danmarks måske mest ukendte kendte forfatter - fortæller historier i skøn symfoni med sine romaner, en ukulele og en cajon. Ud over hans utallige børnebøger vil jeg bl.a. varmt anbefale hans "Frøken Narvik", som jeg læste for nylig. Thomsen forstår virkelig at skrive sig ind under huden på hans karakterer.

Jeg ser også meget frem til, at Merete Pryds Helle og Thomas Korsgaard diskuterer livet på den yderste kant og deres overvejelser omkring portrætteringen af provinsen. Familierelationer og -konfrontationer kommer under kærlig behandling, når Iben Mondrup og Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Jeg kan stærkt anbefale at læse begge forfattere - Mondrups "Ved slusen" gjorde stærkt indtryk mig med den livsbekræftende historie om kærlighed og sorg.

Festivalen byder desuden på en rejse ind i den nærmeste fremtid, hvor klimaforandringerne for alvor har taget fat, når Charlotte Weitze bl.a. skal fortælle om sin skarpe vinkel på klimaets foranderlighed, og hvordan litteratur kan påvirke vores holdning til den. Før det hele tager en alt for alvorlig drejning, optræder Jens Blendstrup traditionen tro med en af sine fine, finurlige og virkelig skægge ulejlighedstaler - som han har gjort flere år i træk. Jeg er stor fan af netop den tradition, for Blendstrup er i sit es, når han optræder på slap line i en skøn cocktail af historiefortælling, gestik og sjove stemmer. Lyt til "Luskefisefortællinger", så får du en fornemmelse af, hvad jeg mener - det er nemlig ham selv, der indtaler den.

Her har jeg fundet den og nogle andre lydbøger med forfattere, der optræder på festivalen. God fornøjelse, hvis du skal med; og hvis ikke, så læs alligevel bøgerne, bare fordi det snart er weekend, og man gerne må forkæle sig selv lidt.

/Dagmar, redaktør på eReolen