
Tema / Tre bøger om historie
Gry Jexen er historiker og forfatter, bedst kendt for Instagram-profilen Kvinde kend din historie samt podcasten og bogen af samme navn. Her kan du læse hendes anbefalinger af tre bøger om historie.
Når du strammer garnet af Camilla Stockmann
I Når du strammer garnet undersøger journalist Camilla Stockmann den uhyggelige, men sande historie om fundet af et barnelig i sommeren 1941. Stockmann skriver utroligt indlevende, og den måde hun jonglerer mellem personlige beretninger og historisk perspektivering giver en som læser en stærk fornemmelse af sig selv som produkt af historisk tid. Som historiker anser jeg indførelsen af den fri abort i 1973 som et af de største vendepunkter i velfærdsstatens historie. I år er det 50 år siden, og erfaringerne fra tiden før, hvor det at blive gravid kunne få fatale følger og få kvinder i desperation til at udsætte sig selv for enorme risici eller ligefrem begå mord, er ved at uddø. Derfor er denne bog uhyre vigtig for at bevare vores kollektive erin-dring og påmindelse om, hvor afgørende adgang til prævention og fri abort er for menne-skers, og måske især kvinder og børns, livsvilkår.
Nielsine Nielsen: Danmarks første læge og akademiker af Dorthe Chakravarty og Sara von Essen
Biografien om Nielsine Nielsen, der var den første kvindelige læge i Danmark, men også den kvinde, der skaffede alle andre kvinder adgang til universitetet (undtagen teologi-studiet) i 1875, er en af mine yndlingsbiografier. I Dorthe Chakravarty og Sara von Essens portræt rejser Nielsine Nielsen sig for én som en handlekraftig, målrettet og enestående kvinde i danmarkshistorien. Hendes personlige rejse og den større danmarkshistoriske betydning, hun skriver sig ind i, er både overraskende og bevægende.
Sapiens af Yuval Noah Harari
”Dette er den dramatiske beretning om vores ekstraordinære historie – fra ubetydelige aber til verdens herskere”. Sådan står der på bagsiden af bogen Sapiens, og det kunne ikke siges mere præcist. Jeg elsker fagbøger, der gør mig klogere og underholder mig på samme tid. Viden-skab behøver hverken være kedeligt eller svært at forstå, selvom det er kompliceret. Det er en svær balancegang, men i min optik rammer Yuval Noah Harari plet, når han tager læseren med på en rejse næsten 100.000 år tilbage i tiden. Her giver han et bud på, hvordan mennesket (homo sapiens) ved hjælp af opfindelser som ild, sladder, mytologi og penge ender, hvor vi er i dag, gennem tre store revolutioner, han kalder: den kognitive revolution, agerbrugsrevolutionen og den videnskabelige revolution.
Du kan læse magasinet her, og finde mange flere anbefalinger fra andre fantastiske nørder, bibliotekarer og forfattere.