Bøger

Tema / 10 fantastiske bøger - om bøger

Er du en bogorm, der, ligesom jeg, ikke bare elsker at læse bøger, men som også elsker at læse bøger om bøger? Romaner, der fortæller historier om tweediførte engelsklærere eller dristige bogtyve, som læser forbudte bøger, og ikke mindst erindringer fyldt med anekdoter om, hvordan bøger og læsning virkelig kan forandre og have en positiv indflydelse på ens liv?

Her får du nogle bud på de bedste romaner, der hylder bøger, både i form af feel-good-romaner og bøger, som får enhver til at fælde en tåre. Alle bøgerne på listen herunder kan du låne som ebøger, men er du mere til læsning på farten, finder du dem også som lydbøger.

Bogtyven 

Uden tvivl en af de mere unikke historiske romaner, som foregår i Nazityskland. Vi følger historien om en ung tysk pige ved navn Liesel, der i begyndelsen af romanen bliver sendt hjem til plejeforældrene Hans og Rosa. Da de vælger at skjule en ung jødisk mand ved navn Max, knytter han og Liesel et særligt bånd over bøger og ord, specielt efter hun stjæler en bog fra en af de mange bogbrændinger i Tyskland. Hvad der gør denne roman unik, er, at den er fortalt af Døden, som i løbet af bogen viser sig at være en dyster, men medfølende fortæller, for aldrig har han haft mere travlt end under krigen i 1940'erne. En sand perle for bogelskere.

Wild

Umiddelbart ikke en roman, man ville kategorisere som en bog, der hylder bøger. Men det viser sig, at litteraturen kommer til at spille en afgørende rolle for Cheryl Strayeds personlige udvikling, da hun begiver sig ud på et livsændrende trek på Stillehavsruten Pacific Crest Trail. Under hendes rejse sluger hun bog efter bog, og hendes mentale helbred styrkes, i takt med at hun hver aften, i lysskæret fra sin pandelampe, læser beretninger skrevet af forfattere fra før hendes tid. Til dels bliver det skrevne ord og de delte erfaringer fra bøgerne hendes redning, og hun når ud på den anden side stærkere end nogensinde før.

Fordelene ved at være en bænkevarmer

Forfatter Stephen Chbosky skrev denne bog udelukkende i brevformat, hvilket gør det muligt for læseren at opnå en bedre forståelse for hovedpersonen Charlies følelsesmæssige udvikling under hans første år i high school. En stor del af denne udvikling sker nemlig gennem bøger. Da Charlies engelsklærer, Bill Anderson, anerkender Charlies talent for at læse og opfordrer ham til selv at begynde at skrive, giver han ham også bøger, som han mener vil forbedre Charlies viden og selvfølelse. Gennem romanen bliver bogudveksling et symbol på den forenende kraft, bøger kan have. Selvom han ikke indser det lige med det samme, så kan Bills gestus betragtes som en investering i Charlies udvikling og begyndelsen på et nært mentorskab, og snart begynder Charlie selv at forære bøger til andre som et udtryk for sit venskab.

 

Find flere bøger om bøger og de mennesker, der holder mest af dem, i listen herunder!

 

Rigtig god læselyst!

/Ida