Tema / 10 gode bøger: magt, sexisme og korruption

Læs dig ind på magt, sexisme og race med disse 10 bøger, der spænder fra thrillers til satiriske bøger.

Magt må i dén grad siges at være på dagsordenen i 2020. Hvad end det er i form af diskussioner om kropslige grænser, rimeligheden af regeringens covid-restriktioner, forholdet mellem USA og EU eller racistiske strukturer, lader der til at være en helt særlig opmærksomhed på verdens magtbalancer i disse dage.

Jeg har fundet et lille udpluk af bøger - både fiktion og non-fiktion - som på hver sin måde kommer rundt om magtspørgsmålet. 

Korruption og beskidte kneb

1) Niels Krause-Kjærs Kongekabale skildrer en virkelig beskidt magtkamp i et dansk politisk parti. Historien er måske nok fiktion, men mange har hævdet, at der er påfaldende mange lighedspunkter med begivenheder og personer fra Det Konservative Folkeparti - hvor Krause-Kjær tidligere har været pressechef. Det gør bestemt ikke bogen mindre interessant.

2) I thrilleren De indviede inddrages journalisten Kristian Meyer i én af Danmarks største korruptionssager. En sag, som trækker tråde til Danmarks mest magtfulde mænd, og som skal vise sig at blive decideret livsfarlig at beskæftige sig med. 

3)Tænkepausen om korruption reflekterer forsker Mette Frisk Jensen over Danmarks rolle som et af de mindst korrupte lande i verden. Er vi slet ikke korrupte - og hvorfor? Bogen findes også i en podcastudgave.

En amerikansk diktator?

4) Hvad ville der ske, hvis USA fik en diktator? Det spørgsmål leger Sinclair Lewis med i dystopien Det kan ikke ske her, der oprindeligt blev udgivet i 1935. Bogen er både satirisk og samfundskritisk, men når den har fået en revival i de senere år, skyldes det især, at den af mange bliver læst som en art forudsigelse af valget af Donald Trump som præsident. 

5) Er du interesseret i Trump, kan du også gå direkte til kilden selv. I Amerika på krykker deler han sine politiske visioner for at gøre USA "great" igen.

6)Folket og magten undersøger journalist og politisk kommentator Samuel Rachlin populismens væsen, historie og betydning. Han mener, at vi i det 21. århundrede står over for et opgør: kampen mellem det liberale demokrati og populismen.

Køn(sorganer) og sexisme 

7) I bogen I Mænd viser mig deres pik undersøger journalist Caroline Hainer, hvorfor visse mænd vælger at sende billeder af deres lem til (især) fremmede kvinder. Med et glimt i øjet kommer hun omkring maskulinitetsforestillinger, porno, internettets mørkeste afkroge og meget mere. 

8) Du kan også kaste dig over Morten Sabroes roman 32 cm, der handler om tv-entertaineren Alfred Andersen, som mister alt på grund af anklager om sexovergreb. Ifølge forfatteren er bogen et forsøg på at nuancere #metoo-debatten, men Sabroe blev ved udgivelsen kritiseret af mange for at være tonedøv over for tidens ånd. Læs den, og bedøm selv.

9) Hvis du foretrækker cool facts fra den aktuelle køns- og feminismeforskning, skulle du tage at læse Køn, magt og mangfoldighed. Her præsenterer forskere fra Roskilde Universitet deres nyeste forskning om emnet.

Racisme

10) Der er naturligvis masser af bøger, der handler om eller forholder sig til racisme. I denne omgang går anbefalingen på Toni Morrisons Elskede. Bogen foregår i årene lige efter den amerikanske borgerkrig og tager udgangspunkt i en sand historie om en sort kvinde, der myrder sit spædbarn for at redde det fra et liv som slave. Nu forsøger hun at frigøre sig fra sin tid som slavegjort, men hun hjemsøges af sin myrdede datter.

 

Jeg håber, du føler dig inspireret til at kaste dig over nogle af bøgerne i den kommende tid.

/Anne, eReolen