En samling kort

Tema / 10 lande, du kun finder i bøgerne

Det er ferietid, men måske føler du et stik af dårlig samvittighed, over at skulle bruge store mængder CO2 på at komme til et andet land, bare for at få mere sol eller anderledes mad eller hvad der nu kan trække. Samtidig føler du behovet for at opleve noget andet end lille Danmark. Frygt ikke, litteraturen kan - som i så mange andre tilfælde - hjælpe dig.

 

Uanset hvor eksotiske lande dine venner besøger, kan litteraturen altid bringe dig til steder, som hverken fly, tog, rickshaw eller æsel kan bringe dig i nærheden af. Indrømmet, litteraturen kan også bringe dig til steder, som du måske ikke ønsker at besøge, men måske tæller det stadig som et afbræk fra hverdagen. Jeg har fundet ti fiktive lande, som du kan besøge i ferien - og rangeret dem fra den værste til den bedst feriedestination.

 

10. Mordor

Ikke nok med, at den gængse viden er, at man ikke kan gå dertil, så er det også landet, hvor mørkets fyrste hersker. Det er mørkt og vådt og trist, og så er en god del af landet dækket af aske fra Dommedagsbjerget. Fra J. R. R. Tolkiens Ringenes herre.

9. Oceanien

Krig er fred, frihed er slaveri, og uvidenhed er styrke - disse er det styrende partis slagord, som man finder overalt i Oceanien. Oceanien, der er bygget på Sovjetunionen under Stalin, har desuden altid være i krig med Eurasien og er modelsamfundet for ethvert overvågningssamfund. Fra George Orwells 1984.

8. Gilead

Det er muligt, at der findes lykkelige mennesker i Gilead - men det er højst sandsynligvis ikke kvinder. Gilead er resterne af USA, efter at fertiliteten er faldet drastisk, og magten er faldet i hænderne på religiøse fanatikere. Især kvinderne lever i et hårdt kastesystem designet til at holde dem nede. Fra Margaret Atwoods Tjenerindens fortælling & Gileads døtre.

7. Panem

Panem er en fremtidig del af Nordamerika efter en ikke nærmere specificeret apokalypse. Magten er centreret i hovedstaden, mens de omkringliggende distrikter holdes nede. I en sådan grad, at der hvert år afholdes lege, hvor 2 børn mellem 12 og 18 år fra hver af distrikterne, udvælges til at kæmpe mod andre børn til døden. Fra Suzanne Collins' Hunger Games.

6. Costaguana

Rejsen til Costaguane bringer os til Sydamerika og en republik baseret på Cuba, som den så ud før Castro. Hvad geografi angår, ligner den dog meget Colombia. Den har en lang forhistorie fyldt med tyranni, krig og revolution, men har dog nu fundet lidt stabilitet under den seneste diktator. Det kan en sølvmine dog hurtigt ændre på. Fra Joseph Conrads Nostromo.

5. Lilleput

Lilleput er en ø i det Indiske Ocean - nabo til Blefuscu, som der ikke er det bedste forhold til. Som besøgende er der dog mulighed for at nyde opholdet og blive en ven af hoffet - ja, man kan praktisk taget blive en stor mand (eller kvinde eller anden betegnelse). Indbyggerne i Lilleput er nemlig cirka en tolvtedel af størrelse på normale mennesker. Fra Jonathan Swifts Gullivers rejser.

4. Kvindeland

Endelig så langt på listen, at vi kan få et modstykke til Gilead - et land, hvor nok især kvinderne vil nyde besøget. Kvindeland er et samfund bestående udelukkende af kvinder, som formerer sig via partenogenese - og lever uden krig, undertrykkelse og konflikter. Og selv om Kvindeland er en ældre fiktiv nation, rammer den direkte ned i den moderne samtale om køn. Fra Charlotte Perkins Gilmans Kvindeland.

3. Oz

Ja, man skal passe på de flyvende aber og mange andre ting i Oz, men det er altsammen en del af eventyret. Og helt ærligt, hvem har ikke drømt om at vandre ad den gule stenvej med sine bedste venner? Fra L. Frank baums Troldmanden fra Oz.

2. Hobbitrup

Ja, Ringenes herre har fået to pladser på listen, for ud over at være den arketypiske fortælling om godt og ondt, har den også to yderpunkter blandt rejsedestinationerne. Og Hobbitrup byder på hyggelige beboere og masser af god mad og drikke. Fra J. R. R. Tolkiens Ringenes herre & Hobbitten

1. Utopia

Førstepladsen må gå til det arketypiske billede på det perfekte sted, nemlig Utopia. Det er mønsterbilledet på, hvordan det perfekte samfund opbygges. Desværre er det også en bitter pille at sluge i landets navn - det er nemlig baseret på græsk og betyder bogstaveligt talt: Ingensteder. Fra Thomas Mores Utopia.

 

Find alle bøgerne på listen herunder - og rigtig god rejselyst!