Tema / 3 billedbøger til klimasnakken

Det kan være svært at skulle svare på børns spørgsmål omkring klimaet. Samtalerne kan føles tunge, men for mig giver de bedste samtaler plads både til det dystopiske, det håbefulde og alt midtimellem. Det afspejler virkeligheden og vores egne følelser, som veksler mellem fremtidshåb og klimangst. 

Cityfortællinger af Shaun Tan

Hvad ville der ske, hvis bjørne sagsøgte menneskene for deres behandling af miljøet, eller hvis fisk blev nødt til at flytte op i skyerne, fordi havet var for forurenet? Shaun Tans billedbog er fyldt med finurlige og surrealistiske eventyr, som handler om forholdet mellem mennesker, dyr og natur. Den er ikke bare utrolig smukt illustreret, men giver også plads til både humor og mørke, og åbner op for  en god snak om vores behandling af dyr. Menneskene er ikke "de onde", men behandler dyrene dårligt, enten fordi de er uvidne om deres handlinger, eller fordi de ser sig selv som overlegne i forhold til dyrene. 

Anbefales til børn på 4 år og opefter. 

Naturen af Emma Adbåge 

Naturen er skøn året rundt, men når den bliver for overvældende, griber mennesker ind – asfalterer, bygger, fjerner. Det viser sig at være en fejl; naturen har sin balance. "LORTENATUR," råber alle i landsbyen, "Er du klar over hvad det KOSTEDE?". Men naturen går ikke op i penge og reagerer med voldsom regn. Billedbogen har en fantastisk naiv og barnlig streg, som understøtter historien om landsbyen, der skal finde ud af at sameksistere med naturen. Den åbner op for samtaler om naturen og dens påvirkning, og er desuden en sjov og anderledes oplæsningsbog, hvor et "vi" (landsbyen) fortæller historien.

Anbefales til børn cirka mellem 3-7 år.

En som Hedvig af Mette Vedsø, illustreret af Rasmus Bregnhøi

Drengen Otto vil redde verden. Hedvig, en ældre dame i hans opgang, bliver hans mulige redningsvej. Gennem deres gåture udvikler sig et usædvanligt venskab på tværs af generationer. Bogen kombinerer Vedsøs poesi med Rasmus Bregnhøis farverige illustrationer, der viser verdens tilstand på sjove og oplysende måder. "En som Hedvig" er en anbefaling til børn, der vil tage små skridt for at gøre en forskel og forstå betydningen af venskab i alle dets former.

Anbefales til børn cirka mellem 3-7 år.

 

Rigtig god læselyst og klimasnak!

/Camilla, eReolen