Tema / 3 historiske anbefalinger

Jeg er glad ved bøger, der bryder med rammerne og overrasker - der får os til at undre os eller se på verden anderledes. Det kan være det gode plot, det nye perspektiv eller den skæve ide. Historiske romaner har den ramme, at de må forholde sig til, hvad der rent faktisk er sket, men nogle gange betyder begrænsninger ét sted, at der sker en udvikling et andet sted. Og med det in mente har jeg fundet tre bøger, der i al fald har ramt mit læselyst hårdt gennem tiden.

Den inderste kerne

Exofiktion er det nye hotte, og Lotte Kaa Andersen har fundet en interessant person at fortælle om i "Den inderste kerne": Inge Lehmann. I 1930'erne tredelte hun Jorden ved at opdage dens faste kerne, men måtte kæmpe med både videnskab og omverden for at bevise sine teorier.

Rosens navn

Drabelige mord, religiøse intriger og en historisk Sherlock Holmes-figur - det kan næsten ikke blive bedre. Umberto Ecos "Rosens navn" skinner i kraft af både sin fortælling og forfatterens encyklopædiske forståelse for 1300-tallets Italien.

Komplottet mod Amerika

Lidt brud på rammerne skal der være, for Philip Roths "Plottet mod Amerika" stiller spørgsmålet: hvad nu, hvis det var gået anderledes? Det er Roth selv som barn, der gennemlever et USA i 40'erne, som snigende bliver mere og mere fascistisk, og det er en rolig, men også hjerteskærende fortælling, der leger med det historiske aspekt.