At leve med og i den vilde natur

Tema / 3 romaner om at leve med den vilde natur

Pagten mellem natur og menneske bliver ofte udfordret, desværre ofte på grund af os mennesker. Alle er vi dybt afhængige af naturen på godt og ondt. Jeg har fundet tre titler, hvor naturen spiller en slags hovedrolle, og menneskene kæmper for at overleve med og i den vilde natur.

Butcher's crossing af John Williams 

I 1873 drager fire jægere vestpå til Colorado på den ultimative bisonjagt. Bisonflokkene er tyndet kraftigt ud, men der går rygter om en paradisisk dal, der angiveligt skulle rumme flokke på flere tusind dyr. Det er det vilde vesten i al sin rå enkelthed, det er dage med sult og tørre beskøjter og dage med rå mandehørm, håb og kampen for overlevelse. Det er en stor fortælling om den amerikanske drøm, om skønheden og brutaliteten i naturen, om menneskets søgen efter identitet og frihed - en slags anti-western.

Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen

Once upon a time på den jyske hede...Ida Jessen har begået en art jysk western – og jeg elskede hver en side! Vi er tilbage i 1700-tallet sammen med de første, der opdyrkede den jyske hede - gold, ufrugtbar og tør jord, så betingelserne er, mildt sagt, op ad bakke for den gode kaptajn Ludwig von Kahlen.

 

Kaptajnen er en enlig, retskaffen pioner – en nybygger, der begynder et liv helt fra bunden. Herudover er han kongelig landmåler, men der er langt fra København til heden, og kaptajnen bliver ofte glemt – og lever på randen af sult. Heldigvis kommer Ann Barbara forbi, og i en årrække agerer kaptajnen også far for en taterpige, Anmai Mus. Sammen med dem er der glimt af lykke, trods slid og slæb.

 

Det er et bemærkelsesværdigt kapitel i danmarkshistorien, der her bliver formidlet på fornemmeste vis, og en historie om kærlighed, der overlever både hårde dage og onde kræfter udefra.

Blå af Maja Lunde

Norske Maja Lunde er kendt for sin såkaldte klimalitteratur, fremtidsfortællinger om, hvad der kan ske, hvis vi ikke passer godt på kloden. Hun har en skarp og kløgtig pen, og man håber virkelig dybt i hjertet, at det ikke bliver, som hun beskriver.

 

Blå handler om manglen på vand og de fatale konsekvenser, det har. Romanen løber i to spor, forskudt i tid og geografi. Vi har 70-årige Signes fortælling i 2017, hvor hun forfærdes over, at hendes hjemby i Norge er begyndt at sælge is fra bræen som isterninger til rige menneskers drinks. Davids fortælling foregår i året 2041, hvor han er på flugt med datteren Lou fra tørke og brande i det nordlige Frankrig. Overalt i Europa er der mangel på mad og vand og alt for mange mennesker i flygtningelejrene. De to fortællinger flettes sammen til slut, hvor vand spiller en afgørende rolle. Læs den som civilisationskritik, læs den for at gyse og håbe, læs den og bliv klogere!

 

Ane / Holbæk Bibliotekerne