Uddrag af forsiden til "Mulm"

Tema / 3 veje til Teddy Vork

Prisen for Årets danske horrorudgivelser i 2020 blev givet til Teddy Vork for hans skumle, lille roman "Mulm". Det er historien om Jacob, der lades alene med sin femårige søn, da hans kone indlægges på en psykiatrisk afdeling - og mørket, der er sevet ind i deres liv, fortsætter med at sprede sig.

 

En roman, der er værd at læse

I deres indstilling skrev juryen fra Dansk Horror Selskab:

 

"Læseren gribes af de effektive virkemidler og karakterernes troværdighed. Man føler empati og rystes i grundvolden af det mareridt Jacob trækkes længere og længere ind i. Det onde i denne fortælling er en urgammel kraft bundet til stedet. Romanens uhygge er både sanselig og overrumplende."

 

"Mulm" er selvsagt en roman, der er værd at læse, men på det punkt er den ikke enestående i Vorks forfatterskab, der byder på adskillige gode og dystre læseoplevelser. Og hvis du gerne vil ordentligt ind i forfatterskabet, er her mit bud på de tre, der kan lokke dig ind i mørket.

 

1. Sprækker

Sprækker er et godt sted at begynde. Ikke alene vandt den også prisen for Årets danske horrorudgivelse, men den er samtidig en novellesamling, hvilket gør det muligt at stifte bekendtskab med Vorks pen i korte, slagkraftige fortællinger med vidt forskellige udtryk. I de ni noveller byder han på et bredt udvalgt af monstre og tilgange til gyset, så man kan få sat kulør på nattesøvnen.

2. Diget

Diget er en lidt lettere roman end Vorks andre, men byder også på en helt anden setting. Her begiver Vork sig nemlig tilbage i tiden til middelalderens Ribe. Det er diget fra titlen, der holder Vadehavet fra døren, og for at sikre det ofrer man jævnligt en dreng ved at begrave ham levende. I år er det Knud, der er den udvalgte, men da han lukkes inde i mørket under jorden, indser han snart, at han ikke er alene. En stramt komponeret bog, der beviser, at Vork har mange strenge at spille på.

3. Ex

Min personlige favorit blandt Vorks bøger er dog "Ex": En lille titel, der dog gemmer på meget. Hovedpersonen Edmund er egentlig et godt sted i sit liv, da han hører, at hans gamle gymnasiekæreste er død, alt for ung. Tanken om hende besætter ham: Hun var en stor del af hans liv, og viser sig snart at skulle blive en endnu større del, for noget begynder at forfølge Edmund. Mens det langsomt nærmer sig, må Edmund forsøge at finde en forklaring, der er dybt begravet i hans egen fortid.