Tema / 35 forbudte bøger

Overalt i verden udøves censur af bøger med forskellige emner som religion, politik, seksualitet, sex, køn og race. At udforske forbudte bøger er en vigtig måde at modarbejde censur på og sikre, at en bred vifte af perspektiver og kilder til viden fortsat kan blive læst.

Stigende censur i USA

I USA er kampen mod censur langtfra overstået. Bøger om race, historie, seksuel orientering og køn er stadig på kollisionskurs med censur i klasseværelser og skolebiblioteker. PEN America rapporterede, at der i perioden juli til december 2022 blev udfordret hele 1.477 bøger. Dette spænder fra værker, der udforsker temaer om racemæssig ulighed og LGBTQ+-perspektiver til tidløse klassikere som "The Great Gatsby" og "Moby Dick".

Et held-i-uheld popularitetsparadaoks

Her er det især børne- og ungdomslitteraturen, som står for skud, når konservative forældre og bibliotekarer begrænser adgangen til bøger på skolebibliotekerne. Paradoksalt nok har censur en tendens til at gøre de forbudte bøger endnu mere populære ved den stigende opmærksomhed - et positivt udfald trods alt. 

 

Herunder kan du læse 35 bøger, der lige nu udfordres i USA.