Tema / 4 barske barndomme fra udkanten

Svigt, ensomhed og mistrivsel. I stærk kontrast til det idylliserede billede, jeg har af livet på landet med sol og bølgende marker, står de portrætter, som nedenstående danske forfattere tegner. De bruger deres egne erfaringer fra barndommen til at skildre en opvækst i landsbyer i Danmarks udkants med forfald, social udstødelse og vold, der lurer lige under overfladen.

 

Jeg kan varmt anbefale bøgerne herunder. De giver en vigtig indsigt i, hvordan livet også kan være, men på trods af de alvorlige og dystre temaer i romanerne er der også glimt af både humor og håb.

 

Opland

Jens Vilstrup skildrer i Opland mønsterbryderen Niels, der efter mange år vender tilbage til den lille by på landet, hvor han voksede op. Hans far er død, og han skal deltage i begravelsen. Niels opsøger i den forbindelse gamle venner og steder, og langsomt ruller minderne om en hård barndom med en utilregnelig og voldelig far ind over ham. Det er en meget stærk og vedkommende roman med direkte referencer til forfatterens egen opvækst.

 

Forbandede yngel

I sin roman "Forbandede yngel" beskriver Anne-Cathrine Riebnietzsky pigen Lisas barske opvækst med en voldelig far i en dysfunktionel familie på en gård på landet. Riebnietzsky havde arbejdet med bogen i 20 år, da den udkom, og den har mange fællestræk med hendes egen barndom. En meget ærlig, hudløs og virkelig god bog.

 

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Samme temaer tager Thomas Korsgaard op i sin anmelderroste debutroman "Hvis der skulle komme et menneske forbi" og fortsættelsen "En dag vil vi grine af det". Begge romaner er selvbiografiske og bygger på forfatterens egen opvækst og mistrivsel i en dysfunktionel familie på landet i 00’erne. Thomas Korsgaard er en ung mønsterbryder, der næsten lige er trådt ud af dette afstumpede miljø, og alligevel formår han at skrive om det. Det er bare én af grundene til, at bogen er så nærværende og god.

 

Sommerbarn

Kirsten Myers bog "Sommerbarn" er endnu en bog, der handler om vold og omsorgssvigt og livet på landet. Bogen er virkelig barsk og beskriver lille Annes opvækst, der er præget af fysisk og psykisk vold og svigt både fra hendes forældres og brors side. Lærerne på skolen er meget længe om at handle over for de tydelige tegn på vold og mistrivsel. Og dermed oplever hun endnu et svigt. Forfatteren har brugt følelserne omkring sin egen opvækst på landet i 60’ere som afsæt for fortællingen. Kirsten Myers skulle i modsætning til Thomas Korsgaard på lang afstand af sin opvækst, inden hun kunne skrive romanen. Både fysisk og mentalt – hun er nu 63 år og bor i USA.

 

/Lotte, Gladsaxe Bibliotekerne