Tema / 5 bøger med personlige beretninger om adoption og tilhørsforhold

Adoption er et emne, der indeholder mange aspekter; juridiske, psykologiske, medicinske, sociale, pædagogiske og følelsesmæssige. Inden adoption overvejes som en mulighed, har barnløshed, facilitetsbehandling, bristede forventninger og sorg måske været en del af ens hverdag i år forinden.

 

Mennesker, der har oplevet livet fra så mange vinkler, har ofte meget på hjerte – så her kommer fem anbefalinger, som du kan tage fat på, hvis du er nysgerrig på emnet. 

 

Barnløshed, adoption og et kulørt familieliv

Monica Lorenzo Pugholm reflekterer i ”Barnløshed, adoption og et kulørt familieliv” over de paradokser, der er forbundet med barnløshed, behandling og adoption.

Gennem bogen kommer der eksempler fra hverdagen som adoptivmor – eller bare som mor - for hvordan ser resten af verden ens forhold til det barn, som man selv elsker? Fortællingen er en rørende beretning om barnløshed og valget mellem insemination eller adoption samt de udfordringer, man kan møde som mor til to adopterede børn.

 

Man elsker dem jo lige så højt: 10 samtaler om adoption

Louise Raaschous bog beskriver udfordringer og glæder ved adoption. Adoptivforældre fortæller om deres personlige oplevelser og følelser i forbindelse med adoption, og hvordan deres valg om at adoptere er blevet modtaget. Bogen indeholder desuden interviews med en socialrådgiver, en psykolog og en antropolog om godkendelsesprocessen, hverdagen og det kulturelle og sociale perspektiv. Louise Raaschou er uddannet journalist og har skrevet for ALT for Damerne, Månedsmagasinet IN og Forældre og Børn. Hun har udgivet bøgerne "I kan jo altid få en ny – om spædbarnsdød", "Singleliv – i lyst og nød" og "Man elsker dem jo lige så højt – 10 samtaler om adoption".

 

Kære Zoe Ukhona

I Kære Zoe Ukhona kommer man som læser tæt på Caroline og Pelles kamp for at blive forældre. Vi følger dem igennem, hvad de selv kalder seks år i fertilitets- og adoptionshelvede med alt, hvad det indebærer af sorger, skuffelser, følelser, ventetid og så selvfølgelig glæden ved endelige at kunne kalde sig forældre. Bogen er beskrevet så inkluderende og detaljeret, at man ikke kan andet end at engagere sig i historien og heppe på Caroline og Pelle, og derfor er bogen også for alle dem, der kæmper, for dem, hvor børnene kom nemt, og for dem, der ikke har et ønske om at få børn.

 

Vi ses en dag

I Helle Fromberg Hammarströms personlige fortælling om et adoptionsforløb følger vi Helle og hendes mands kamp for at adoptere en lille dreng fra Brasilien. Men det er samtidig historien om, hvordan denne lykke blev sat på den ultimative prøve, da Helle efter hjemkomsten blev alvorligt syg med brystkræft.

Heidi Korsgaard er en dansk forfatter, der har udgivet flere faglitterære bøger. Hun har blandt andet udgivet den meget personlige bog "Når kærligheden kammer over" (2007) om at leve i ubehagelige afhængighedsforhold.

 

Børneimporten: et mørkt kapitel i fortællingen om udenlandsk adoption

”Børneimporten: et mørkt kapitel i fortællingen om udenlandsk adoption” beskriver hvordan tusindvis af børn blev født som resultat af forhold mellem tyske kvinder og amerikanske soldater under Anden Verdenskrig. Omkring 3.000 af disse uønskede børn blev mere eller mindre illegalt sendt til Danmark til adoption. Men de manglende regler for adoption resulterede i, at mange børn blev anbragt hos ikke-egnede familier, og følgerne deraf var både misbrug og anden omsorgssvigt.

Bogen fortæller for første gang historien, hvor de nu voksne adoptivbørn selv er medvirkende. Det er samtidig historien om starten på dansk adoption, der stadig i dag vækker debat.

 

\\ Cecilia, Viborg Bibliotekerne