Tema / 5 bøger om at høre til

Mange romaner kredser om temaet "at høre til", og aldrig har det været mere relevant end nu, hvor store flygtningestrømme bevæger sig gennem Europa, og mange tusinde mennesker har mistet deres hjem og deres familie. I denne samling af bøger beskrives nogle af de følelser, dilemmaer og overvejelser, der hører med, når man ikke hører til noget sted. Eller når man hører til flere steder.

 

Drømmen om en ny begyndelse

Meget tyder på, at det 20. århundrede står i migrationens tegn; migrationen er ikke længere anormalt, det er normen. Når folk flytter sig på tværs af grænser, er det ikke kun af nød, men også fordi det er blevet lettere, eller fordi det fremmede måske byder på andre muligheder - eller en ny begyndelse. 

 

Gode romaner om at høre til

Lige så forskellige grunde man kan have til at flytte sig på tværs af grænser, lige så forskellige er disse bøgers tilgang til temaet.

 

I Brun mands byrde skriver Hassan Preisler om Hassan Preisler, der føler sig splittet mellem to identiteter. Om følelsen af evig mistænkeliggørelse og sit store arbejde med at skabe sig selv.

 

I Tyskerens landsby - en dagbogsroman som jeg virkelig kan anbefale - får to brødre adgang til faderens fortid som SS-soldat gennem hans efterladte dagbøger. Det sætter gang i en mindre identitetskrise for især den ene bror, mens den anden afviser fortiden som det, den er - fortid.

 

En af de romaner, som har gjort størst indtryk på mig, da jeg var yngre, er Alt falder fra hinanden af Chinua Achebe. Romanen beskriver de hvides kristne indtog i en afrikansk landsby. De forandringer, det medfører, har uoverskuelige konsekvenser for hovedpersonen Okonkwo og hele Afrika.

 

I Mit navn er Lucy Barton lægger Lucy sin fortid og ulykkelige barndom i Illinois bag sig og starter et nyt liv i New York. Men da hendes mor kommer og besøger hende på hospitalet, hvor Lucy er indlagt efter en operation, vælter fortiden ind over hende og Lucy bliver konfronteret med alt det, hun har efterladt. Det er en fantastisk roman om at sætte sig i andres sted og tilgive de valg, andre har truffet.

 

Min sidste anbefaling er Jonathan Safran Foers Alt bliver oplyst. Med hjælp fra en excentrisk lokal begiver en ung jøde sig ud på en rejse for at finde den kvinde, der reddede hans bedstefars liv under 2. verdenskrig. Mødet mellem den lokale Alex og den amerikanske jøde Jonathan er helt vidunderligt og sætter en stor, fed streg under, hvor forskelligt man kan opleve sin tilværelse og sine rødder.

 

Dyk ned i en af disse romaner og udforsk, hvad det vil sige at høre til.

 

/ Emma, redaktør på eReolen