Tema / 5 gode bøger om Genforeningen

Birgitte Thomsen, der er daglig leder af Lokalhistorisk Arkiv i Gl. Tønder Kommune, anbefaler en række bøger om historien om Genforeningen i 1920.

Sidste år var det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Den 15. juni 1920 overgik den sydligste del af Danmark - det tidligere Nordslesvig - igen fra tysk til dansk herredømme. Men hvordan skete det, at Danmark mistede en hel landsdel til Preussen i 1864, og fik den igen mere end 50 år senere? 

Hvis du gerne vil være klogere på historien anbefaler Birgitte Thomsen, der er daglig leder af Lokalhistorisk Arkiv i Gl. Tønder Kommune, her en række bøger om historien bag, under og efter Genforeningen.

Linda Lassen: Jens og Marie – en genforeningsroman

Gennem historien om de to hovedpersoner Jens Jessen, redaktør af Flensborg Avis, og hans kone Marie, tages man med ind i kampen for at bevare danskheden syd for grænsen. Romanen beskriver deres fælles kamp for at få Flensborg og Mellemslesvig tilbage til Danmark, samtidig med at man får et blik ind i deres til tider problematiske privatliv. Romanen bygger på dagbøger og breve og er forfriskende nok skrevet ud fra Maries perspektiv.

 

Pernille Juhl: Genforening – om H.P. Hanssen

Politikeren og redaktøren H.P. Hanssen var en af hovedmændene bag Genforeningen, og i romanen bliver han fulgt fra sin barndom i Sundeved op til årene omkring Genforeningen i 1920. H.P. Hanssen var en flittig foredragsholder og skribent og nåede også at få ni børn sammen med sin kone Helene. Gennem romanen får man et godt blik ind i, hvordan det var at leve i en tid, hvor man kæmpede for danskheden.

 

Simon Kratholm Ankjærgaard: Genforeningen 1920 – Da Danmark blev samlet

Simon Ankjærgaard har læst dagbøger, erindringer, aviser og breve fra nogle af hovedpersonerne i de dramatiske begivenheder, der førte frem til Genforeningen i 1920.

Bogen er skrevet ud fra en undren over, at historien om Genforeningen er blevet fortalt, som om den var en naturlig følge af, at Tyskland tabte 1. verdenskrig. Derfra fortælles der om aktørerne, om begivenhederne i Slesvig, Berlin, København og Paris og om samarbejdet mellem dansksindede politikere syd for grænsen, regeringen i København og krigens sejrherrer – det, der førte frem til Genforeningen. 

 

Hans Schultz Hansen: Genforeningen

Bogen er med i Maggi-terning-serien ”100 danmarkshistorier” og får på 100 sider klart og flydende fortalt om baggrunden for Genforeningen. Man får i bogen et godt indblik i tiden før, under og efter 1920 og om det danske mindretal syd for grænsen og det tyske mindretal nord for grænsen, som opstod, efter den nye grænse blev lagt i 1920. På trods af de få sider til den omfangsrige historie er der mange gode illustrationer med.

 

Sigurd Barrett: Sigurd fortæller om Genforeningen

Bogen er en historiebog for børn om Genforeningen, fortalt som et eventyr. Det er en fortælling for børn om drengen Andreas, der boede i Slesvig. Hans liv kommer til at indeholde krig og konflikter om det at være dansk eller tysk, og hvordan det kan være svært at vælge side og leve op til regler og forventninger.