Tema / 5 gode bøger om sne og isolation

Vi befinder os midt i Corona-epidemien, og hele verden er i krise. Men vejret opfører sig heldigvis helt, som man kunne ønske sig sådan en februar måned. Jorden er dækket af et hvidt tæppe af sne under en frostklar blå himmel, og temperaturen bevæger sig et godt stykke under frysepunktet både dag og nat. På grund af Corona-krisen er mange af os helt eller delvist isoleret i vores hjem og de nærmeste omgivelser. Sne og isolation spiller også en stor rolle for handlingen og hovedpersonerne i de bøger, jeg har fundet frem herunder, og som jeg varmt kan anbefale.

 

En midtvejskrise

Katrine Maria Guldagers bog Bjørnen handler om Vibse, der sner inde i sin hytte i Sverige, hvor hun har søgt tilflugt fra sine problemer; hun er blevet fyret fra sit job, datteren er flyttet hjemmefra, og hun er utilfreds med sit ægteskab. Vrede og frustration kulminerer både i kampen med hende selv og imod elementerne, da hun bevæger sig udenfor.

 

En psykopat

I den spændende psykologiske thriller Ingen udvej af Taylor Adams bliver hovedpersonen nødt til at overnatte på en rasteplads på grund af en snestorm. Hun opdager, at en pige bliver holdt indespærret i en varevogn på rastepladsen, og det bliver en yderst nervepirrende nat.

 

Et militærkup

Bogen Sne af den nobelprisvindende forfatter Orhan Pamuk handler om livet i Tyrkiet i dag og om sammenstød mellem øst og vest. En snestorm lukker byen Kars i det nordøstlige Tyrkiet og gør et militærkup muligt. Det fører til vold og mord, og selvom hovedpersonen Ka helst vil blandes udenom, bliver han indrulleret i et magtspil.

 

En glaciolog

Peter Høghs roman Frøken Smillas fornemmelse for sne er en klassiker. Bogen er en krimi garneret med en masse faktuelle oplysninger om sne. Smilla, der er glaciolog og har en kæmpe viden om sne, sætter sig for at opklare mordet på den grønlandske dreng Esajas. Undervejs møder hun en kynisk videnskabsmand, der ønsker at beherske naturen for egen vindings skyld.

 

Et eksprestog

Mordet i Orientekspressen: Et ekstravagant tog kører fast i snedriverne og kan ikke komme videre. Imens mandskabet forsøger at grave toget fri fra snemasserne, udspiller der sig et mordmysterium med flere mistænkte. Den berømte detektiv Hercule Poirot forsøger at finde morderen, inden toget bliver gravet fri af sneen.

 

Rigtig god fornøjelse!

Lotte, Gladsaxe Bibliotkerne