to piger, der kysser og holder et regnbueflag

Tema / 5 nye LGBT+-romaner

Jeg anbefaler her fem nye bøger skrevet af LGBT+-personer - om alt fra kærlighed til kønsudtryk, søgen efter en plads i verden og et kig ind i københavnske subkulturer.

Blomsterdalen - selvmord, kulturmøder og lesbisk kærlighed

En grum og barsk, men også kærlig og aftabuiserende historie om grønlandsk ungdom, lesbisk kærlighed, kultursammenstødet med det danske ungdomsliv og det at tale højt om verdens højeste selvmordsrate finder du bl.a. i Niviaq Korneliussens Blomsterdalen

Queer kærlighed og frihedstrang

I Mads Ananda Lodahls roman Sauna hersker en stærk oprørsstemning mod den heteronormativite verdensorden. Hovedpersonen er forelsket i en transperson, der ikke er begyndt i hormonbehandling. De ekslusioner, der foregår mellem homoseksuelle og transpersoner, ønskes der også opgør med, og i bogen er der en stor frihedslængsel efter en verden, hvor transpersoners liv anerkendes langt bedre, end det er tilfældet, og hvor der er mindre fordømmelse og udskamning af seksualiteter og kønsudtryk.

Transpersoners egne oplevelser har værdi

En anden virkelig fantastisk bog - dog med en helt anden og mere rolig, poetisk energi - er Gry Stokkendahl Dalgas' bog Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej. Den bog er en virkelig stærk blanding af noget skrøbeligt, omsorgsfuldt, stærkt og modigt. Den er på én gang både et kampskrift og et omsorgsskrift over for transpersoners liv. Læseren konfronteres med den kamp, det er at skulle ændre kønsudtryk ved de mange møder med Sexologisk Klinik, og den omsorg, der er fra familien og over for andre transpersoners liv, tanker og udsathed. Kæmpe must read!

Non-binære kønsopfattelser

Luka Ida Holmegaards Look handler om at finde sprog, hvor man kan gå imod den binære kønsopfattelse og undersøge, hvad det vil sige at være non-binær. Det gør hen bl.a. ved hjælp af læsninger i litteraturen og en undersøgende tilgang til vores forhold til tøj og tekstiler.

Giftig maskulinitet

Glenn Bechs Farskibet handler om en opvækst i en dysfunktionel familie, der er præget af faderens selvmord, som sættes i forbindelse med det, der omtales som giftig maskulinitet, og som bogen problematiserer og undersøger på mange måder. Men den indeholder også en ung homoseksuel drengs oplevelser af homofobisk mobning og om det at komme overens med sin egen seksualitet. Den er barsk at komme igennem, men den er anderledes og nyskabende skrevet, og læsningen flyder afsted, når man først kommer i gang.

 

God læselyst - Rasmus Riiskjær / Brønshøj Bibliotek