Tema / Årets klassiker 2021: Agnes Henningsen

Årets klassiker, Agnes Henningsens (1868-1962) erindringer Let gang på jorden, er et feministisk hovedværk, som indeholder en omfattende fortælling om et liv formet af kampen mod de borgerlige kønsnormer og for retten til at være fri som menneske i alle livets henseender - særligt i forhold til kærlighed og seksualitet.

Henningsen i litteraturhistorien

På de over 2000 sider fortælles en livshistorie, der rummer alt fra at miste sine forældre, være enlig mor til fire, bakse med offentlig fordømmelse og leve en vild og tumultarisk tilværelse i det litteære miljø i datidens København med kontakt til forfattere som Herman Bang, Carl Ewald og Georg Brandes. Herman Bangs impressionistiske skrivestil og Brandes' ideer om opgøret med borgerligheden har påvirket hendes skrift og tænkning. I Danmark udgør hendes erindringsværk et af de største af slagsen. Henningsens værker blev i samtiden opfattet som meget provokerende pga. hendes ønske om at leve fri af de traditionelle kønsnormer, som særligt undertrykte kvinder. Et andet stort erindringsværk, det kan sammenlignes med, er skrevet af Johanne Luise Heiberg.

Dyk ned i kvinders liv i historien

Hvis du vil blive endnu klogere på kvinders liv og forhold og underrerpræsentation i danmarkshistorien, så kan Gry Jexens Kvinde kend din historie også varmt anbefales. Der findes også en god podcast af samme navn. 

Læs mere om Klassikerdagen på klassikerdagen.dk

God læselyst // Rasmus Riiskjær, Brønshøj Bibliotek