Tema / Årets læse- og lytteoplevelser

De sidste uger af 2017 vil eReolens redaktion anbefale de bøger, der har givet dem årets bedste læseoplevelser. I denne uge er det Heidi, der anbefaler.


Året har for mig budt på en håndfuld nyere bøger af lidt forskellige genrer, som jeg alle har lyttet til i stedet for at læse - primært på grund af travlhed og meget transporttid.
Jeg har desuden også fået genlæst Einar Mar Gudmundssons bog "Universets engle", som jeg læste for mange år siden og var meget begejstret for dengang. Den er mindst lige så god anden gang, kan jeg hilse og sige! ;)

 

//Heidi

Sommerhus af Amalia Laulund Trudsø

Sommerhus af Amalie Laulund Trudsø er en fin bog om en piges barndomsminder fra ferier i sommerhus med familien, de flygtige venskaber med børnene i de omkringliggende huse og oplevelser. Pigen fortæller historien fra både det tidlige barnlige synspunkt og senere det ældre jeg. Hun og hendes familie kommer hvert år til samme sommerhus, hvor der opstår et magisk ferieland med ferievenskaber, der løber over flere år og udvikler sig løbende, indtil pigen når puberteten. Venskaberne og de sociale roller, som kun findes i ferierne er skrøbelige størrelser og der sker meget både med fortælleren selv og vennerne og i forholdet til familien undervejs i årene.

Universets engle af Einar Mar Gudmundsson
I Universets engle møder vi en skizofren ung mands skizofrene og ensomme tilværelse, hans lammende familietraumer og hans oplevelse af virkeligheden som splintret og vanvittig. Historien fortælles af Paul selv på en både poetisk og klaustrofobisk måde, så læseren får et indlevende indtryk af hans indre liv i det splintrede sind, der fører til flere langvarige ophold på Reykjaviks sindssygeanstalt, Kleppur.

Never Let Me Go af Kazuo Ishiguro
Never Let Me Go eller på dansk Slip mig aldrig er en hjerteskærende samfundskritisk science fiction fortælling forklædt som ungdoms- og kostskoleroman. Historien fortælles af den 31-årige Kathy, der ser tilbage på barndommen og ungdommen på kostskolen Hailsham, hvor hun med vennerne Ruth og Tommy bliver uddannet og passet af en gruppe værger til et ikke helt almindeligt efterfølgende liv. De er nemlig alle opdrættede børn uden familier og tilhørsforhold, hvis skæbne det er at blive organdonorer for de ”rigtige” mennesker, så snart de fylder 16 år. Kathy fortæller i sit 31. år, fordi hun er blevet en af de udvalgte privilegerede plejere, som passer på de syge donormennesker imellem deres terminale organdonationer, indtil de dør. Hendes egen donationsopgaver er dermed udskudt og hun venter på sin skæbne, mens hun er vidne til de andres. Hun bliver bl.a. plejer for hendes to venner fra kostskolen Ruth og Tommy. Her er ingen happy end og det er brutal læsning. Men det er science fiction på en mere nær-realistisk måde end de ofte teknologisk fjerne universer, vi kender genren for at skildre.

Bogen kan du finde på engelsk på eReolens engelske site, www.ereolenglobal.dk.


Nancy af Dennis Gade Kofoed
Dennis Gade Kofoeds Nancy er en tragikomisk undergangs- og udviklingsroman om at bryde med sin sociale arv og et Udkantsdanmark på katastrofekurs. Med en blanding af både magisk realisme, mytologi, socialrealisme og gotisk uhygge fortælles historien af Nancy på 25 år, som bor på Bornholm. På Bornholm er der i midlertidig en nærapokalyptisk bevægelse i gang og de underjordiske rører på sig og begynder at erobre øen tilbage efter at menneskene har udpint og misbrugt den. Hjemløse og andre udsatte eksistenser bliver taget en for en af tågen. Der opstår en flygtningestrøm mod fastlandet, hvor det først og fremmest er de ressourcestærke, der slipper væk. Mange lokale må blive tilbage, da færgerne er overfyldte, og man kun kan skaffe billetter på det sorte marked. Efterhånden som tågen vokser længere ind over øen, må den tilbageværende befolkning rykke sammen i de større byer. På trods af at dommedag truer i horisonten, fester og drikker de til det sidste – enten af nød, naivitet eller stædighed. Borgmesteren kalder dem for ”de ægte øboere”. Nancy får flere gange chancen for at undslippe, men vælger alligevel at blive tilbage.