Tema / Årets læseanbefalinger

Så er endnu et læseår gået, og her kommer mine varmeste læseanbefalinger fra 2017. Bøgerne kan lånes på eReolens engelsksprogede søsterside eReolen Global, som man kan tilgå enten via hjemmesiden eller appen Libby by Overdrive.

 

My name is Lucy Barton by Elizabeth Strout

Bogen handler om en kvinde, der i et par måneder er indlagt med en alvorligt sygdom på et hospital i New York. Mens hun er indlagt, kommer hendes mor på besøg og bliver i nogen dage. Hovedpersonen har ikke set sin mor, siden hun forlod den by, hvor hun og hendes familie levede under ekstremt fattige forhold, for at gå på college.

Jeg anbefaler bogen, fordi sproget er fantastisk flot, og fortællingen er underspillet og enkel, og de elementer spiller eminent op mod bogens alvorlige emne, der handler om en mors manglende kærlighed og omsorg for sine børn. Sproget rummer så mange uudtalte nuancer af erindringer og følelser, der er på spil for hovedpersonen, og fortællingen beskriver hjerteskærende hendes forsøg på at opretholde sit skrøbelige fernis af identitet.

 

Anything is possible by Elizabeth Strout

Denne bog er en fortsættelse af “My name is Lucy Barton” og er noveller, der handler om forskellige personer i den by, hvor Lucy Barton er vokset op. Fortællingerne griber ind i hinanden og fortæller om liv, død, kærlighed, grusomhed og ondskab mellem mennesker. Historierne centrerer sig om det besøg, som Lucy aflægger sit barndomshjem for første gang i mange år.

Jeg anbefaler bogen pga. de gode fortællinger, og fordi den fortæller noget om den menneskelige natur, og hvordan et samfund fungerer. Fortællingerne beskriver på sublim vis de kræfter, der gør, at det enkelte individ skiftevis hører til og skubbes udenfor samfundets fællesskab.

 

   

Lives of Girls and Women og Too much happiness by Alice Munro

Jeg har læst rigtig mange af Alice Munros noveller, og hvis man kan lide Alice Munro, så er Elizabeth Strout et godt sted at fortsætte. I år har jeg igen læst nogen af Alice Munros noveller – nogle af dem, har jeg også læst tidligere. Der findes nemlig uendeligt mange lag i Munros fortællinger, der handler om hverdagslivet, livet mellem mand og kone, mor og barn, venner og veninder, og hvordan tiden forandrer forhold, følelser og standpunkter.

Som hos Elizabeth Strout, så har sproget hos Munro også en stor betydning. For mange ting er usagte mellem personerne i Munros fortællinger, men kommer så til syne gennem beskrivelsen af andre elementer. Som fx novellen om en mand, hvis kone måske-måske ikke har myrdet naboen, og hvor læseren i et øjeblik på toppen af et stort snedækket landskab bliver klar over det vanvid af undertrykt raseri, der findes under overfladen i historien.

Fantastisk – læs noget af Alice Munro!

 

Americanah by Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah handler om en ung nigeriansk kvinde og hendes opvækst, familie og ungdomsår i Nigeria. Da hun tager til USA for at gå på college, bliver hun pludselig opmærksom på, at hun er sort, og hun bevæger sig derefter mere og mere ind i en ny forestilling om, hvem hun er.

Bogen anbefales, da den indeholder et spændende portræt af en afrikansk kultur, som ikke bliver fremstillet for at gøre Afrika til offer, men derimod gør Afrika til normen, og den vestlige kultur og syn på sorte, til det anormale. Forfatteren er afrikansk, intelligent og humoristisk, og bogen er rigtig god historiefortælling.

Tip: Hør Adichies TED-talk ”Why We Should All Be Feminists” – bare fordi den er sjov, og hun er en god fortæller.

 

På min læseliste for næste år er:

Elisabeth Strout: Olive Kitteridge

Ian McEwan: Nutshell

Vigdis Hjorth: Arv og MIljø

Og så bliver der nok også plads til lidt Munro.

 

Rigtig god læselyst!

 

Mvh.
Britt, eReolen