Tema / Årets læseoplevelser

De sidste uger af 2017 vil eReolens redaktion anbefale de bøger, der har givet dem årets bedste læseoplevelser. I denne uge er det Rikke, der anbefaler.

"Jeg har fundet 3 lydbøger, som har været mine store litterære oplevelser i 2017.

 

"Hvor der er fugle" er Maren Uthaugs anden roman, og det er en mørk en af slagsen. Det er en slægtsroman, hvor hovedparten af handlingen er centreret omkring et afsideliggende fyrtårn i Vestnorge nær byen Uthaug. Vi følger og ser handlingen, der strækker sig over flere årtier fra 3 forskellige synsvinkler - faderen Johan, datteren Darling og til sidst moren Marie. Det er en knugende roman om familiehemmeligheder, incest og ulykkelig kærlighed - kort sagt ulykkelige menneske og ulykkelige omstændigheder og det er spændende, men grum læsning. Jeg må også nævne Maren Uthaugs debutroman "Og sådan blev det", selvom jeg har læst den for flere år siden. Den handler om den identitetsforvirring, der opstår, når et barn rykkes op med rode og flyttes til et helt nyt land. Jeg elsker især beskrivelserne af det samiske samfund i Norge, og den må læses!

 

På eReolen Global har jeg lyttet til Young Adult-romanen 13 reasons why af Jay Asher. Den har været ret omtalt, fordi den tidligere i år er kommet som tv'serie på Netflix (den kan jeg også på det varmeste anbefale) og har en ung piges selvmord som emne. Hannah Baker har indtalt 13 bånd, der forklarer, hvorfor hun begik selvmord, og vi får historien fortalt af Clay Jensen, som er hendes ven/kæreste, mens han hører båndene. På båndene får vi forklaringen på selvmordet fra hendes synspunkt med udgangspunkt i hendes relationer i high-school'en. Jeg synes, det er en meget stærk og velfortalt roman om mobning, sex uden samtykke og voksne, der ikke ser unge, som har det svært.


Selvom jeg kendte præmissen for bogen fra starten, så synes jeg simpelthen, det var så forfærdentligt og sørgeligt med Hannah Bakers selvmord. Både romanen og tv-serien har gjort et stort indtryk på mig og har siddet i maven længe efter, for jeg synes virkelig, det er vigtige emner, der bliver taget op på en rigtig god måde."

/Rikke - Gladsaxe Bibliotekerne