
Tema / Against the ice og noget, der ligner
Nok titter krokus og erantis sine farverige knopper op af jorden, men vi er endnu ikke helt færdige med is, kulde og tykke trøjer. Hæsblæsende og tænderklaprende eventyr venter nemlig herunder, når vi i kølvandet på Nikolaj Coster-Waldaus Netflix-aktuelle film, Against the ice, har fundet fire fantastiske beretninger frem om de ekspeditioner og historiske begivenheder, der har udspillet sig på og omkring den grønlandske iskappe.
Farlig tomandsfærd
Farlig tomandsfærd er en vild true story fra 1955, hvor ekspeditionsleder og polarforsker Ejnar Mikkelsen beskriver nogle af de oplevelser, han og hans ekspeditionskammerat, Iver Iversen, kom ud for i årene 1909-12, da de ufrivilligt måtte tilbringe tre år i den nordøstgrønlandske ødemark. Beretningen - som er den, Coster-Waldaus film baserer sig på - havde som mål at løfte resten af det slør, der hvilede over Mylius-Erichsens, Høeg-Hagens og Jørgen Brønlunds sidste tragiske rejse under »Danmark-Ekspeditionen« 1906-08.
Døden på isen
Hvis du vil læse om den tidligere ekspedition, Danmark-Ekspeditionen - som de to eventyrerer i "Farlig tomandsfærd" rejser i fordsporene af - kan du enten læse Jens Ejsings "Døden på isen", der gennem en række interviews med eksperter forsøger at give svar på de mange spørgsmål om Ludvig Mylius-Erichsens endeligt i det Nordøstlige Grønland i 1907, eller du kan med "Ud hvor livet frister" dykke ned i Ludvig Mylius-Erichsens fantastiske liv også i tiden indtil Danmark-Ekspeditionen. "Ud hvor livet frister" er skrevet af forfatter og polarekspert Janni Andreassen.
Den store slæderejse
En anden særlig ekspeditionsklassiker er Den store slæderejse af Knud Rasmussen om verdens længste ekspedition med hunde og slæder - fra Grønland langs Ishavet om Canada til Alaska og Sibirien i årene 1921-24.
Min rejsedagbog - første Thule-ekspedition
Knud Rasmussens "Min rejsedagbog" handler om den 1. Thule-ekspedition og er fyldt med hårrejsende indblik i endnu et eventyr fyldt med isbjørne, forfrysninger og koldbrand, sult og død - selv om det tilsyneladende er udramatisk hverdagskost for polarforskeren Knud Rasmussen.