Tema / Bøger, der sætter ord på ensomheden

Et moderne tabu

Julen er som bekendt højsæson for familiesammenkomster og sociale arrangementer. Det er bare ikke alle, der er så heldige at have venner og familie at tilbringe julen med, og for mange bliver højtiden i stedet en hård påmindelse om en ensom tilværelse.

Ensomhed kan dog have mange ansigter og handler ikke kun om at være alene, men kan ligeledes udspringe af en følelse af ikke at blive set, hørt eller forstået.

Uanset hvordan ensomheden viser sig, er der ingen tvivl om, at det er et yderst tabuiseret emne. I vores del af verden er det nærmest forbudt at være eller føle sig alene – og det kan være næsten pinligt at gøre opmærksom på det.

 

Ensomme bøger

Heldigvis spiller litteraturen efter helt andre regler end resten af samfundet, og der findes et væld af gode romaner med ensomme skæbner i centrum. Litteraturen sætter ord på ensomheden, der fra tid til anden fungerer som afsæt for en positiv udvikling fortællingernes karakterer, mens den andre gange er et uovervindeligt livsvilkår.

At læse om mennesker, der er ensomme på samme måde som os, kan sommetider få os til at føle os mindre ensomme. Og omvendt an vi måske ligefrem blive mere taknemmelige over vores eget liv, når vi læser om mennesker, der er ensomme på en anden måde end os. 

 

Her har du en liste over bøger, der på den ene eller anden måde tematiserer ensomheden. Nogle af fortællingerne er humoristiske, andre er utroligt triste, men gribende og tankevækkende.