Coverbillede til artiklen Bøger der skabte bøger

Tema / Bøger der skabte bøger

Bøger forandrer verden. Jeg har tidligere skrevet om, at de ikke kan lade være. Men den tanke voksede - for nogle bøger forandrer ikke bare læsere, men også forfattere. Der findes bøger, som får nye bøger til at eksistere; de skaber ganske enkelt mere forandring i verden. Her snakker jeg ikke om "Sådan lærer du at skrive", selv om der findes masser af bøger om det emne, men om de romaner, som har inspireret forfattere i deres virke.


Jeg har tidligere skrevet om bøger, der forandrer læseren - og med det i tankerne kan der vel dårligt være noget mere anbefalelsesværdigt end bøger, der har inspireret forfattere. Så jeg har søgt på internettet efter de bøger, der måske står bag din yndlingsroman, og har fundet fem bud:

1. George R. R. Martin

Manden bag Game of Thrones har en forkærlighed for Tolkiens Ringenes herre, men hvis man springer over det forudsigelige, har han udtrykt en forkærlighed for Emily St. John Mandels Station 11 - historien om en teatertrup, der rejser rundt i verden, efter en epidemi har lagt store dele af den øde.

2. Gillian Flynn

Flynn er mest kendt som et af de store navne inden for domestic noir, efter hun slog igennem med Kvinden der forsvandt - i en tråd på Reddit blev hun spurgt om yndlingsbøger og viste en forkærlighed for en klassisk krimi, Agatha Christies Der var ti, der var ni -. 10 mennesker mødes på en øde ø - og en for en bliver de slået ihjel.

3. David Mitchell

David Mitchell skriver store værker, som spænder mellem realisme og fantastik, såsom Skyatlas - men hans tidlige minder om bøger, der inspirerede ham, er fra fantasy-genren. Han nævner nemlig Ursula K. Le Guins Troldmanden fra Jordhavet som en af de bøger, der bragte ham til et andet sted. Og gav ham lyst til at gøre det samme for andre.

4. Neil Gaiman

Gaiman har en lang karriere med at skrive for både børn og voksne og alt derimellem - så det er nok sigende, at han nævner en klassiker, der læses af både børn og voksne. Han stiftede først bekendtskab med den via en filmatisering, men det var bogudgaven af C. S. Lewis' Løven, heksen og garderobeskabet, der greb ham og er blevet hos ham hele livet. Gennem både børne- og voksenbøger.

5. Ray Bradbury

Bradbury var næsten en guldalder i sig selv og skrev både romaner og noveller, der definerede barndom og nostalgi for mange mennesker, såsom Den illustrerede mand. Hans egne historier har en næsten svævende kvalitet, så det er interessant, at han nævnte en så håndgribelig historie som Herman Melvilles Moby Dick, når talen faldt på bøger, der inspirerede ham.
 

Var din yndlingsforfatter ikke på listen - eller vil du bare vide mere? Læs videre på 25 Famous Authors' Favorite Books, The Books That Made Your Favorite Writer Want to Write og Top 10 Famous Authors on Books that Inspired and Shaped Them.