Tema / Bøger med efterårsstemning

For mig byder de forskellige årstider altid på forskellig læsning. De genrer og bøger, der passer til sommerens solstråler, går bare ikke lige så godt til efterårets køligere temperaturer og falmede farver. Efteråret passer perfekt til nostalgi og hyggelig uhygge, der kalder på varme tæpper og nedrullede gardiner. Når mørket begynder at trænge sig på, kan det faktisk være helt hyggeligt at byde efteråret velkommen og putte sig med nogle lidt mere dystre eller alvorlige emner .

 

De forbandede af Joyce Carol Oates 

’De forbandede’ byder på både nostalgi og hyggelig uhygge. Fortællingen finder sted i Princeton, New Jersey i starten af 1900-tallet, hvor noget mørkt og ildevarslende lurer i byen. Indbyggerne bliver korrumperet og inficeret af en form for forbandelse, og elitefamiliernes døtre begynder at forsvinde.

 

Den hemmelige historie af Donna Tartt 

Efteråret er sæson for studiestart og en god anledning til at læse denne campusthriller om en gruppe excentriske græskstuderende fra Hampden College i Vermont. Ledet af en mystisk underviser fører de den klassiske græske kulturs ritualer ud i virkeligheden – og en af gruppens medlemmer bliver myrdet.

 

Hvad reddes kan af Jesmyn Ward

Når det stormer udenfor, kan du passende kaste dig over denne roman om 16-årige Esch, der er gravid og bor i Mississippi. Fortællingen finder sted i dagene op til orkanen Katrina i 2005 og skildrer brutalt fattigdommen, ensomheden og de hårde kår, der hersker på landet i Mississippi. Det er en hjertevarm fortælling om familiekærlighed under svære omstændigheder, som kan anbefales som akkompagnement til vindens piben i træerne.

 

Efterår af Ali Smith 

Daniel er 101 år gammel, og Elisabeth er 32. Selvom Daniel er en lidt sær mand, insisterer Elisabeth på at skabe en relation til ham – og sådan danner de et noget utraditionelt venskab. Hun besøger ham trofast på det plejehjem, hvor han ligger for døden. Fortællingen foregår umiddelbart efter Brexit-afstemningen, og Ali Smith bruger venskabsfortællingen som udgangspunkt for en fortælling om nutidens England. Efterår er første bog i Smiths årstidskvartet, og du kan også finde Vinter, Forår og Sommer her på eReolen. 

 

Besættelse af A.S. Byatt 

’Besættelse’ er en anmelderrost bestseller om et ungt litteraturhistoriker-par, der kaster sig ud i en litterær skattejagt. Sammen optrevler de en romance mellem de opdigtede victorianske digtere Randolph Henry Ash og Christabel LaMotte. Romanen fortælles i digtform, dagsbogsindlæg, breve m.m., og kombinationen af romance og mystik skal nok holde dig varm på en kølig aften.

 

Redningsafstand af Samanta Schweblin

'Redningsafstand' er en besynderlig og foruroligende fortælling fortalt fra et isoleret hospital. Romanen har en helt særlig spooky stemning, der kryber ind under huden på læseren og passer perfekt til de mørke efterårsaftener.

 

Ensomheden af Andrew Michael Hurley

’Ensomheden’ er en mørk og gotisk fortælling om et dystert område på den engelske kyst. En kirkemenighed i 1970'erne tager sammen med deres nye præst på pilgrimstur til Ensomheden, hvor mærkelige hændelser finder sted.

 

/Anne, eReolen