Tema / 8 bøger om lokalsamfund i Danmark

Foruden storbyen er Danmark fyldt med forstæder og landsbyer. Som barn af to vestjyder, hvor vi troligt hver weekend skulle besøge bedsteforældrene i små landsbyer, har jeg også en forkærlighed for de mindre byer ved vestkysten. Derfor er jeg også vild med at læse bøger, der handler om det lille lokalsamfund, hvor alle kender alle, og hverdagen bliver beskrevet ned til den mindste detalje. Noget, forfatteren gerne gør på en humoristisk, men til tider også tragisk facon.

Fra Staun til Lolland

Nedenfor har jeg udvalgt otte bøger, der alle tager udgangspunkt i lokalsamfundets lune, hvor alle kender alle på godt og på ondt. I Mærkedage følger vi to familier i den nordjyske by Staun, når de inviterer til konfirmation, bryllup og andre mærkedage. Den er utroligt fint skrevet, men man skal holde tungen lige i munden for at hitte rede i de forskellige historier.

 

Du kan også tage til vestjylland med Kapgang, hvor vi møder Martin, der mister sin mor, inden han skal konfirmeres i en coming of age-fortælling.

 

Helle Helle tager ofte udgangspunkt i meget lokale miljøer. Derfor er hun også en oplagt anbefaling herfra, og jeg har netop selv lyttet til de på lydbog. Ned til hundene vil jeg næsten kalde en klassiker.

 

En anden klassiker er Ved vejen, hvor Herman Bang fører os til en lille stationsby og en umulig kærlighedshistorie. Fælles for en del af bøgerne ligger der en humor i den til tider lokale absurditet, men der er også enormt meget kærlighed og bittersøde fornemmelser i dem.

 

Er du som jeg også vild med bøger, der på den ene eller anden måde har rødder i et lokalsamfund – om det så er forstadens villakvarter, andelslejligheden i Aarhus eller det lille samfund i vestjyske Sønder Omme, så har jeg udvalgt otte bøger, du kan give dig i kast med.

/Maiken, eReolen